Hey Amice,
We worden overal waar we kijken gebombardeerd met “goede investeringen”, dus ik snap erg goed dat je deze vraag stelt. In dit artikel gaan we verschillende asset classes (soorten investeringen) bekijken, hun resultaten en hun risico’s. Na het uiteenzetten van al deze asset classes en hun eigenschappen, bespreken we waarin je zou moeten investeren.
Productieve en niet-productieve investeringen
Wanneer we het over investeringen hebben, kun je deze opdelen in twee soorten investeringen: Productieve investeringen en niet-productieve investeringen.
Productieve investeringen hebben de eigenschap dat deze cash-flow genereren. Deze eigenschap ligt ten grondslag aan hun intrinsieke waarde. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan aandelen, obligaties of onroerend goed. Voor deze investeringen hebben mensen geld over omdat wanneer de investeringen in bezit zijn, ze in staat zijn om geld (cash-flow) te genereren.
De intrinsieke waarde van productieve investeringen komt voort uit de waarde van alle toekomstige cash-flows. In simpele taal: de waarde van het geld wat de investering in de toekomst zou kunnen genereren.
Non-productieve investeringen hebben deze eigenschap niet. Het zijn investeringen die hun waarde ontlenen aan de vraag naar het product. Voorbeelden hiervan zijn goud, Bitcoin of kunst. Deze investeringen hebben geen intrinsieke waarde, omdat ze niet in staat zijn om geld (cash-flows) te genereren. Iets dat geen intrinsieke waarde heeft, is afhankelijk van het fenomeen “wat de gek ervoor geeft”. Je investering heeft slechts zoveel waarde als de persoon die het eventueel van je wil overkopen.
Investeren vs. speculeren
Het handelen in de laatst genoemde categorie investeringen noemt men ook wel speculeren. De waarde van dit soort investeringen zijn niet gebaseerd op een bepaalde onderliggende waarde. Hierom is het risico van zo’n investering dusdanig veel groter dat het geen investeren meer betreft.
Iedereen die wenst om op de lange termijn te investeren (dus niet speculeren), dient weg te blijven van non-productieve investeringen. Het handelen hierin is namelijk te risicovol voor de doelstellingen van iemand die zijn vermogen op een betrouwbare manier wil laten groeien.
Door het hoge risico kan speculeren heel erg goed uitpakken, of heel erg slecht. Het is het equivalent van elke dag met je vermogen naar het casino te gaan om daar “rendement” te gaan maken. Wij willen niet gokken met ons vermogen, we willen met een acceptabel risico op de lange termijn ons vermogen laten groeien.
Hierom focussen we ons op investeringen die cash-flow generen, zoals aandelen, obligaties of onroerend goed.
Welke productieve investering?
In productieve investeringen hebben we zoals genoemd grofweg drie keuzes: Aandelen, obligaties en onroerend goed. Deze hebben allemaal hun unieke voordelen en nadelen. Er bestaat veel discussie over wat nu de beste investering is, en het ligt erg aan je eigen preferenties.
Allereerst onroerend goed. Onroerend goed is de minst toegankelijke optie van deze drie investeringsmogelijkheden. Er zijn vaak hoge instapkosten aan verbonden en de transactiekosten zijn hoog. Bovendien is de investering niet erg liquide. Voor het investeren in onroerend goed is vaak ook expertise nodig. Je moet weten welke onroerende goederen aantrekkelijk zijn en waarom. Echter, het rendement op onroerend goed kan erg aantrekkelijk zijn. Te zien aan de recente explosie van huizenprijzen in Nederlands anno 2021. Tevens kan men met het investeren in vastgoed vaak gemakkelijk gebruikmaken van leverage door middel van hypotheken.
Vanwege de instapkosten, transactiekosten, gebrek aan liquiditeit en expertise zou ik het afraden om te investeren in onroerend goed.
Overgebleven zijn aandelen en obligaties. Deze productieve investeringen zijn erg liquide, hebben lage transactiekosten en de rendementen zijn goed. Deze twee investeringen worden vaak gemixt in portfolio’s. Aandelen dienen als de drijver van groei in een portfolio, en obligaties dienen als stabilisator in tijden van crisis. Hoe dit precies werkt behandelen we in brief 5: Roy, wat is de juiste mix van aandelen en obligaties voor mij?.
Voor nu is het belangrijk om te weten dat deze twee liquide productieve investeringen optimaal zijn voor een investeerder (dus niet een speculant!) die zich richt op vermogensgroei op de lange termijn. Op welke manier we het beste kunnen investeren in aandelen en obligaties lees je in de volgende brief, Brief 3: Roy, is investeren niet enorm risicovol?.
Conclusie
Belangrijk om te onthouden is dat we aan het investeren zijn, en niet aan het speculeren. Hierom kiezen we voor productieve investeringen welke intrinsieke waarde hebben omdat ze in staat zijn om cash-flow te genereren. We kiezen binnen deze categorie voor aandelen en obligaties omdat deze liquide zijn, weinig transactiekosten hebben en een goed rendement.
Deze twee investeringen, aandelen en obligaties, worden vaak gemixt in een portfolio. De optimale mix bespreken we in een ander artikel. In de volgende brief bespreken we hoe we het beste in aandelen en obligaties kunnen investeren.
Getekend,
De Financiële Student.