Het handboek voor financiën

Brief 1: Roy, waarom zou ik investeren in plaats van sparen?

Hey amice,

Ik snap de vraag die je stelt erg goed. Waarom niet gewoon sparen voor een mooi bedrag? Sparen wordt toch erg aangemoedigd en moet iedereen toch doen? In dit artikel gaan we het hebben over de waarom-vraag. Waarom zou je moeten investeren? Ik zal proberen te illustreren waarom investeren veel beter is dan sparen op een bankrekening.

De manieren om geld te verdienen

Er zijn twee manieren om geld te verdienen. Je kunt geld verdienen door het ruilen van arbeid tegen geld, of je kunt geld verdienen door het ruilen van kapitaal tegen geld. Waarom is dit zo? Wel, bedrijven hebben twee dingen nodig: Ze hebben menselijke arbeid nodig om te functioneren, en ze hebben geld nodig om te investeren in groei en het betalen van huidig arbeid.

Deze investeringen zouden betaald kunnen worden van het geld dat het bedrijf zelf verdient, maar het bedrijf zou ook extern kapitaal kunnen gebruiken om te investeren. Dit is wat bijna elk bedrijf doet. Als vergoeding voor het beschikbaar stellen van kapitaal, krijgen de kapitaalverstrekkers geld als vergoeding. Hun geld verdient geld.

Het ruilen van jouw arbeid tegen geld is wat je hoogstwaarschijnlijk aan het doen bent. Wanneer jij jouw arbeid beschikbaar stelt, krijg je hiervoor geld van je werkgever. Van dit geld koop je goederen en diensten, en zet je een gedeelte opzij op een spaarrekening.

Waarom kapitaal ruilen tegen geld beter is

Het probleem van het ruilen van arbeid tegen geld: Er zijn maar zoveel uren in de maand die je kunt ruilen. Het aantal uren is finiet, en als je een uur geruild hebt tegen geld, krijg je dat uur nooit meer terug.

In het ruilen van kapitaal tegen geld daarentegen werkt dat anders. In het ruilen van kapitaal tegen geld krijg je het kapitaal wél terug, samen met het rendement. Wanneer de transactie voorbij is, kun je het kapitaal weer ergens anders gebruiken.

Welnu, je kunt altijd arbeid blijven ruilen tegen geld. Echter zal je maximale kapitaal bij deze soort ruil gelijk zijn aan de waarde van je tijd * het aantal uren dat er te ruilen valt. Je kunt nooit meer geld verdienen dan deze vergelijking. Je kunt een gedeelte van deze vergelijking sparen, maar de som zal nooit groter worden. De verdeling tussen uitgeven en sparen verandert slechts.

Maar wat nu als je in plaats van het sparen, het geld zou inzetten als kapitaal? Je hebt een jaarsalaris van €10.000. Hiervan zet je normaal 10%, €1000, op een spaarrekening. Maar nu doe je het anders. Je koopt met 10% van je jaarsalaris, €1000, elk jaar een papiertje waar op staat dat je volgend jaar je inleg terug krijgt, met 10% rente. De andere €9000 geef je uit aan goederen en diensten.

Na een jaar maak je de balans op. Je hebt nu niet alleen de waarde die je vorig jaar had, namelijk €9000 aan goederen en diensten + €1000 (Gespaard), maar je hebt nu €9000 aan goederen en diensten + €1000 (Gespaard) + €100 (10% rente op €1000 die je vorig jaar hebt geïnvesteerd).

Er is nu een extra 1% (€100) bijgekomen. Jouw 10% (€1000) is gegroeid naar 11% (€1100)! Hierdoor heb je nu in totaal 101% (€10.100).

Natuurlijk, slim als jij bent, beleg jij dit jaar weer 10% (€1000), samen met de 11% (€1100) van vorig jaar (Weet je nog? In het ruilen van kapitaal tegen geld kun je het kapitaal weer hergebruiken, samen met het rendement!).

In totaal heb je dit jaar dus 21% (€2100) belegd. Hier verdien je dit jaar 10% * €2100 = €210 mee.

  • Het jaar daarop verdien je er 10% * (€1000 + €2100 + €210) = €331,00 mee.
  • Het jaar daarop verdien je er 10% * (€1000 + €2610 + €331) = €464,10 mee.
  • Enzovoort…

Na een periode van 20 jaar zit het er dan zo uit:

Weet je nog dat jouw jaarsalaris in dit voorbeeld €10.000 was? Rond jaar 11 is het rendement dat je hebt gemaakt met het inzetten van je kapitaal hoger dan hetgeen je verdiend in dat jaar met het ruilen van je arbeid tegen geld.

In jaar 20 verdien je met je investeringen bijna een heel jaarsalaris door je investeringen bovenop je reguliere salaris.

Hoe kan dat? Simpelweg omdat je al het kapitaal wat je voorgaande jaren hebt ingezet, opnieuw kunt gebruiken. Hierdoor heb je een enorm groot sneeuwbaleffect en stijgt het rendement van je investeringen je jaarsalaris voorbij op termijn. Des te langer dit voortduurt, des te harder het gaat. Dit kunnen we zien als we de investeringshorizon oprekken naar 40 jaar.

In jaar 40 verdien je met je investeringen ~€46.100 aan rendement. Dit is 4,5x je jaarsalaris aan rendement. Als je in plaats van het beleggen van de €1000 elk jaar, de €1000 op een spaarrekening had gezet, had je vermogensgroei de blauwe balken gevolgd.

Je zou na 40 jaar €1000 gespaard te hebben, €40.000 hebben gespaard. Nu je het geld hebt belegd in plaats van gespaard, heb je €507.788,27.

Hier kun je ook goed zien waarom sparen en beleggen niet zo lijken te verschillen op het eerste gezicht. In de jaren 0 tot 15 is er nog niet zo veel extra rendement. Echter, door het sneeuwbaleffect wordt het op termijn wél zo veel groter. Dit waarom geld verdienen met kapitaal, investeren, zo veel beter is dan arbeid ruilen tegen geld.

Ik hoop dat deze uitleg iets meer perspectief heeft verschaft over het vraagstuk van beleggen versus sparen, en heeft laten zien dat er zo’n astronomisch verschil is tussen de twee.

Getekend,

De Financiële Student

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).