Nederland is een land waar alles voor je geregeld wordt. Er wordt voor je gezorgd. Elke maand, zonder dat je het zelf doorhebt, wordt er een gedeelte van je salaris afgeroomd. Dit gedeelte van je salaris krijg je zelf niet eens te zien op je bankrekening.
Dit gedeelte van je salaris bestaat uit belasting, vergoedingen voor onze ziektewet en je pensioen. Dit wordt vervolgens vervoerd naar goed gesmeerde bureaucratische machines. Bureaucratisch wordt hier niet genoemd met een negatieve connotatie. Het zijn hoog functionerende machines om te zorgen dat alles perfect geregeld wordt voor het volk, zonder dat het volk hier over na hoeft te denken.
Dit alles is maar goed ook. De meeste mensen zijn niet in staat om hun zaken helemaal zelf tot in de puntjes adequaat op orde te stellen, in het speciaal met betrekking tot financiën. Om deze reden hebben wij als samenleving een systeem opgezet welke al deze beslissingen en complexe zaken wegneemt bij mensen. De beslissingen worden verplicht uitbesteed.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Verplichte pensioenopbouw zonder autonomie in beleggingskeuze
- Verplichte pensioenopbouw met een minimale bijdrage
- Verplichte zorgverzekering
Begrijp het niet verkeerd, deze dingen leveren de maatschappij en de personen in de maatschappij enorme voordelen op, maar er iets wel iets voor nodig: Standaardisatie. Er zijn muren neergezet om men in de goede banen te leiden.
Standaardisatie in onze systemen: de muren
Om deze systemen te kunnen laten werken, zijn er paden gecreëerd. Deze standaardisatie zorgt ervoor dat het makkelijk is om de meeste mensen te bedienen zonder dat de kosten van een systeem de pan uit rijzen. De standaardpaden van het werkende leven en het pensioen worden opgetuigd om mensen het volgende levenspad te kunnen bieden:
Je begint met werken in je 20’er jaren, waarna je elke maand een beetje van je loon ongemerkt afstaat. Als je op de leeftijd van 67-70 komt, krijg je dit geld uitgekeerd in de vorm van een uitkering tot je dood, zodat je de laatste 10 tot 20 jaar kunt genieten van je pensioen.
Het goede nieuws is dat veel mensen deze levensroute graag lijken te willen bewandelen, te zien aan hoeveel mensen deze route bewandelen. We zullen in het midden laten of mensen deze route wilden bewandelen en dat de muren toen zijn ontstaan of de muren van de standaardisatie opgetuigd zijn en dat mensen hierom deze paden willen bewandelen, maar hoe dan ook, mensen lijken deze route te willen bewandelen.
Het slechte nieuws is dat standaardisatie leidt tot rigiditeit. Mensen die ander willen leven, stuiten op de muren aan weerszijden van het pad. Des te betere machines en systemen van standaardisatie, des te groter deze muren zijn. Het systeem is niet gemaakt om deze mensen te bedienen. Het zijn de outcasts, een groep die te klein is om een aparte standaardisatie voor te maken.
Breek de muren
Deze mensen willen niet het standaardpad volgen. In de context van het pensioen, dit zijn de mensen die eerder met pensioen willen, mini-pensioenen willen in hun werkende leven, zelf hun pensioenen willen beleggen of om andere redenen niet willen standaardiseren.
Voor hen geldt het volgende advies: Breek de muren.
Het systeem is niet hoogstwaarschijnlijk gebouwd voor je plannen. Zoek daarom manieren om uit de standaardisatie te breken, indien de standaardpaden niet gunstig voor je zijn. Beleg je geld zelf in de vierde pijler in plaats van de tweede of derde pijler, minimaliseer je vermogens- en inkomstenbelasting door belastingontwijking en trek je eigen plan.
Het is niet erg om de muren te breken. Je hoeft niet het standaardpad te volgen, en je hoeft je al helemaal niet opgesloten te voelen door muren die zijn opgeworpen. Trek je eigen plan.
Begrijp me niet verkeerd, de muren zijn heel goed voor een heel groot gedeelte van de bevolking. Echter zijn er ook individuen die het leven op een andere manier willen leiden, en voor hen zijn de muren van de standaardisatie een verplichting die ze minder gelukkig maakt. Deze mensen hebben het recht om binnen de kaders van de wet hun eigen plan te trekken en hun dromen te realiseren.
Wil je een eigen plan trekken, maar wordt je belemmerd door de muren? Kijk eens in de categorie ‘Fiscaliteit’
Iedereen heeft een eigen weg door het leven heen, met eigen keuzes. De systemen die in onze samenleving aanwezig zijn, zijn goed voor een heleboel mensen, maar soms zijn ze niet flexibel genoeg. Ik hoop dat je je eigen plannen met succes realiseert en als dat nodig is, de muren breekt.