Het handboek voor financiën

Het geheim tot gegarandeerd rendement: Je beleggingshorizon

Je wil graag beleggen met gegarandeerd rendement. Iedereen wil wel wat extra verdienen en het liefst met zo min mogelijk risico. Wat dacht je van geen enkel risico? In dit artikel gaan we bespreken hoe jij gegarandaard rendement maakt op je investeringen.

Ik waarschuw je alvast vantevoren: Dit is geen ‘get rich quick scheme’. Sterker nog, we gaan het hebben over je beleggingshorizon om gegarandeerd rendement te maken.

Ik kan je alvast vertellen: die moet laaaaaaaaaaang zijn. Maar aan het eind van de tunnel is daar dan wel gegarandeerd rendement. Benieuwd hoe dat zit? Lees gauw verder!

De impact van een beleggingshorizon op het succes wat iemand heeft tijdens het investeren is gigantisch, en als investeerder doe je er goed aan om precies te weten hoe de vork in de steel zit. Om dit onderwerp te doorgronden, gaan we kijken naar een wereldwijd gespreide aandelenindex, de MSCI World index.

Wat is de MSCI World Index?

De MSCI World Index is een index van aandelen die zo gespreid is dat het 85% van de gehele aandelenmarkt in de index heeft zitten van heel de wereld. In de index zitten zo’n 1500 aandelen, gewogen op market cap. Hierdoor is investeren in de MSCI World Index vrijwel hetzelfde als investeren in de gehele wereldwijde aandelenmarkt.

Wat is een beleggingshorizon?

Een beleggingshorizon is simpelweg de beleggingstermijn die jij vaststelt als periode waarin je gaat beleggen. Het uitgangspunt is dat je het geld wat je belegt niet nodig hebt tot aan het einde van jouw beleggingstermijn (je beleggingshorizon). Deze beleggingshorizon heeft veel impact op de stabiliteit van jouw resultaat.

De impact van je beleggingshorizon

Zoals je wellicht weet, gaat de aandelenmarkt op de lange termijn altijd omhoog. Het gemiddelde jaarlijkse percentage waarmee dit gebeurd, is ongeveer 7% per jaar. Dit betekent niet dat de markt elk jaar met 7% stijgt. Het is een gemiddelde.

Het ene jaar stijgt de markt wel 30%, het andere jaar verliest de markt misschien wel 20% van zijn waarde. De aandelenmarkt is enorm volatiel, maar de trend is op de lange termijn wel omhoog. Deze volatiliteit met de trend omhoog is goed te zien als we kijken naar bijvoorbeeld de MSCI World Index.

gegarandeerd winst maken
MSCI World index. Bron: Business Insider

Zoals je ziet is de trend duidelijk omhoog, maar de weg naar de top is enorm wisselvallig, met enorme scherpe dalen tussendoor. It’s a bumpy ride up!

Omdat de aandelenmarkt zo volatiel is, is het van belang om een lange beleggingshorizon te hebben. Niet alleen is het van belang, maar het is ook uiterst gunstig om een zo lang mogelijk beleggingshorizon te hebben.

De impact van een lange beleggingshorizon zien we als we een analyse doen op de maximaal behaalbare rendementen en de minimum behaalbare rendementen van de MSCI World Index. Deze staan in de onderstaande grafiek.

beleggingshorizon
Minimum en maximum geannualiseerde rendementen per beleggingshorizon. Blauw = Minimum, Oranje = Maximum

In tabelvorm:

Beleggingshorizon30 Jaar20 Jaar10 Jaar5 Jaar1 Jaar
Minimum geannualiseerd rendement6,44%3,22%-2,55%-5,68%-47,12%
Maximum geannualiseerd rendement12,53%15,41%20,05%33,64%65,97%

De data die gebruikt is voor deze analyse is vrij beschikbaar via de downloadspagina. In deze dataset staan de rolling returns van de verschillende beleggingshorizonnen. Het is een spreadsheet met meer dan 2000 rendementen voor verschillende periodes van 30, 20, 10, 5 en 1 jaar.

Wil je zelf spelen met de data en bijvoorbeeld bekijken in hoeveel procent van de periodes van 10 jaar er verlies was en bij hoeveel procent er winst was? Download dan nu de dataset gratis op de downloadpagina van De Financiële Student.

Beleggingshorizon van 1 jaar
Wanneer je je geld voor een periode van 1 jaar belegt, heb in het slechtste geval -47,12% rendement, en in het beste geval 65,97% rendement.

Beleggingshorizon van 5 jaar
Bij een beleggingshorizon zie je dat je in de slechte periode van 5 jaar, -5,68% rendement per jaar maakte, en in de beste periode van 5 jaar maakt je 33,64% rendement per jaar.

Gegarandeerd rendement maken door je beleggingshorizon

De grafiek laat iets heel opmerkelijks zien: Vanaf een beleggingshorizon van 20 jaar valt het verlies weg. Het minimale rendement wat je per jaar maakt, is positief. Dat betekent dat het niet mogelijk is om verlies te maken als je de investering in de MSCI World Index maar voor een periode van 20 jaar vasthoudt.

Dit is ook logisch, omdat we weten dat de aandelenmarkten op de lange termijn altijd omhoog gaan.

Als dit zo is, waarom is dat niet iedereen rijk?

Een uitstekende vraag. De data liegt niet. De conclusies over beleggingshorizonnen zijn glashelder, maar toch is niet iedereen rijk. What’s the catch?

Zoals verteld is de aandelenmarkt meedogenloos volatiel. Wat doen de meeste mensen die €240.000 belegd hebben als ze een daling zien van -€120.000?

Ze schieten in paniek en proberen te voorkomen dat ze potentieel nog meer verliezen.

Op het moment dat dit gedaan wordt, kan je al deze data in de prullenbak gooien. Je moet deze investering namelijk minimaal 20 jaar vasthouden, en niet tussendoor verkopen en weer bijkopen.

Elke vorm van market timing (het proberen te timen van uit- en instappen in de markt) maakt deze data ongeldig, omdat deze data er van uit gaat dat je geïnvesteerd blijft, wat er ook gebeurt.

Dit lijkt simpel als je het zo ziet, maar ik kan je verzekeren: als je €120.000 verliest in 1 jaar en al je vrienden, je ouders en de media tegen je zeggen dat je volgend jaar wel eens nog €50.000 kan verliezen, is het moeilijk om niet te verkopen om je geld “veilig te stellen”.

Je moet jezelf blijven vertellen dat alles goed komt, want de markt gaat altijd omhoog. Terwijl jij dit tegen jezelf aan het vertellen bent, lijkt het net alsof de hele wereld om je heen instort en iedereen je vertelt dat het beter is om te verkopen. Mensen verliezen banen, elke dag op het nieuws gaat het erover dat het vreselijk gaat met de economie, et cetera.

Veel mensen hebben de kracht en de wil niet om altijd te blijven vasthouden. Zeker niet als je deze kennis van beleggingshorizonnen en gegarandeerde winst niet hebt.

Conclusie

Maak van deze data gebruik door te investeren in een brede, wereldwijd gespreide aandelenportfeuille gebaseerd op een index, en beleg hierin met een lange beleggingshorizon en verkoop niet voor de komende 20 of 30 jaar.

Hierdoor verzeker je jezelf ervan dat je geen verlies zal maken, en met een veel grotere waarschijnlijkheid enorme winsten.

Zoals Warren Buffet ooit zei: “The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”

Kan jij tegen je eigen psychologie vechten terwijl je geld investeert wat je de komende 20+ jaar niet nodig hebt? Dan heb je de sleutel tot gegarandeerde winst.

Bewaar hem goed.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).