Wat zijn de voordelen van ETF’s?

ETF’s kennen vele voordelen en zijn enorm interessante beleggingsproducten. In dit artikel behandelen we wat de voordelen van ETF’s zijnen bekijken we hoe ETF’s een rol kunnen spelen in de portfolio van een belegger.

Om dit artikel goed te begrijpen is het handig als je weet wat een ETF is, en wat een aandeel is. Mocht je dat nog niet precies weten, klik dan op de links om bij te lezen.

Voordeel van ETF’s

Waarom zou je een ETF kopen in plaats van een aandeel? Stel je voor dat we een bepaalde ETF hebben met aandelen Google en aandelen ING in zijn beheer. Het fonds bezit één aandeel Google à €1500 marktwaarde en twee aandelen ING à €100 marktwaarde en is nu dus €1700 waard. Het fonds knipt zichzelf op in 100 stukjes en geeft 100 ETF Shares uit à €17 per stuk. Elke ETF Share van dit fonds staat hierdoor dus gelijk aan 1/100e Google aandeel plus 2/100 ING aandeel. Als je een ETF Share koopt, bezit je dus in feite 1/100e Google aandeel, en 2/100e ING aandeel.

Dit is waar we naar de meerwaarde van ETF’s toe gaan. Stel je nu eens voor dat we zouden willen beleggen in grote Amerikaanse bedrijven. We denken dat Amerika het goed gaat doen in de komende jaren en willen investeren. We beslissen om te investeren in de aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Elke maand leggen we €500 opzij om te investeren.

Problemen, en de oplossingen die ETF’s bieden

Nu rijzen er twee problemen.

  1. We kunnen niet elke maand per bedrijf €1 investeren, omdat alle aandelen duurder zijn dan €1 per aandeel. Hierom moeten we de ene maand aandeel X kopen, en de andere maand aandeel Y. Voor sommige aandelen moeten we zelfs sparen, omdat ze meer dan €500 per aandeel kosten. Door dit probleem krijgen we pas na een hele lange tijd de evenwichtige spreiding van ons geld over alle aandelen die we wensen. Het duurt misschien wel jaren voordat we van alle 500 bedrijven één aandeel bezitten.
  2. Het aankopen van aandelen kost geld. Dit zijn de zogenaamde transactiekosten. Wanneer we alle aandelen zouden willen kopen, betalen we hier per aandeel transactiekosten voor. Dit kan aardig oplopen als we al die aandelen los moeten gaan kopen.

ETF’s bieden de oplossing voor beide problemen. Ten eerste, het fonds in ons voorbeeld heeft twee soorten aandelen in zijn bezit. In realiteit heeft een fonds honderden soorten aandelen in bezit. Door één ETF Share te kopen van zo’n fonds, krijg je in feite een heel klein gedeelte van elk van die honderden aandelen dat het fonds bezit. Dit zorgt ervoor dat je vanaf je eerste aankoop van een ETF al heel veel verschillende soorten aandelen bezit. Elke keer dat je weer een ETF share van dat fonds aankoopt, krijg je van elk van die honderden aandelen een klein beetje meer. Hierdoor vergroot je gelijkmatig je investering in alle bedrijven die het fonds in bezit heeft. Hierdoor is ons eerste probleem opgelost. Ten tweede is een aankoop van een ETF vaak veel goedkoper dan wanneer men de aandelen los zou moeten aanschaffen. Dit biedt een oplossing voor het tweede probleem.

Gemak

ETF’s hebben nog een bijkomend voordeel. Ze bieden gemak voor de gemiddelde belegger. Wanneer je besluit om in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven te investeren door middel van losse aandelen, zul je constant moeten monitoren of de spreiding wel goed is in je portfolio. Wanneer er bedrijven uit de top 500 vallen en er nieuwe bij komen, moet je de er uitgevallen bedrijven verkopen en de aandelen van de nieuwe bedrijven weer aankopen.

Bij een ETF doet het fonds dat voor je. Jij bezit een aandeel (ETF share) van het fonds en het fonds doet het kopen en verkopen. Voor jou betekent dit dat het enige wat je hoeft te doen met je €500 per maand is het aankopen van dezelfde ETF shares. Dit biedt rust en stabiliteit. Het verzekert jou er van dat je niet uren per maand bezig bent met je beleggingen. In tegendeel, je hoeft er maar een uurtje per maand aan te besteden.

Gemak kost natuurlijk geld. Een fonds kent ook zijn kosten voor het kopen en bijhouden van de portfolio van aandelen. Deze zijn echter bijna altijd onder de 1% per jaar, en vaak onder de 0,50% per jaar. Echter, omdat de transactiekosten zo goedkoop zijn bij ETF’s in vergelijking tot het kopen van losse aandelen, ben je alsnog voordeliger uit. Een redelijk unieke combinatie, gemak én lagere kosten.

Koerswinst maken

Misschien vraag je je af hoe je precies winst maakt met ETF’s. Op een investering willen we immers winst maken. Winst maken met een ETF gaat net als met een aandeel. Wanneer een van onderliggende aandelen dat het fonds bezit in waarde stijgt, stijgt de waarde van het fonds. Een ETF is een deel van het fonds, dus jouw ETF share wordt ook meer waard.

Conclusie

ETF’s zijn uitstekende beleggingsproducten om te gebruiken door hun lage transactiekosten, vaak uitstekende spreiding (veel verschillende soorten aandelen) en gemak. Als je wilt beginnen met beleggen, zijn ETF’s dé manier om een goed gespreide aandelenportefeille te krijgen.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou: