Wat is een money market fund (geldmarktfonds)?

Wanneer je belegd, kom je af en toe de term “money market fund” of “geldmarktfonds” tegen. Wat dit precies is, blijft vaak onduidelijk. In dit artikel behandelen we wat een money market fund (geldmarktfonds) is, en hoe het werkt.

Allereerst, een money market fund, vaak afgekort als MMF, is exact hetzelfde als een geldmarktfonds. Geldmarktfonds is slechts de vertaling van money market fund.

In het kort: wat is een money market fund?

Een money market fund, ook wel een geldmarktfonds genoemd, is het minst risicovolle soort beleggingfonds. Het heeft als doel om een stabiel rendement (technisch: vergelijkbaar met de interbancaire rente) te behalen met zo min mogelijk risico en zo groot mogelijke liquiditeit.

Hoe werkt een money market fund (geldmarktfonds)?

Het doel van een geldmarktfonds is om een rendement te realiseren met zo min mogelijk risico, terwijl de investering liquide blijft en het risico zo beperkt mogelijk blijft.

Dit doel realiseert het geldmarktfonds door middel van het investeren in kortlopende effecten van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld kortlopende staatsobligaties. Door te investeren in kortlopende effecten van kredietwaardige actoren, wordt het risico zo veel mogelijk beperkt en blijft de liquiditeit hoog

Rendement

Een geldmarktfonds heeft als beleggingsdoel om een stabiel rendement te behalen dat gelijk is aan de interbancaire rente. In Europa zal dat de euribor zijn. Dit is de rente die banken aan elkaar vragen voor kortlopende leningen.

Voor mensen zoals jij en ik is dit in feite de rente op spaargeld op de bank. Dit klopt niet exact, maar om een idee te krijgen wat voor rendement het geldmarktfonds nastreeft is dit een goede maatstaf. De rente op spaargeld komt namelijk voort uit de interbancaire rente.

Het rendement van geldmarktfondsen is vaak iets hoger dan op traditionele spaarrekeningen. Dit komt omdat geldmarktfondsen iets risicovoller zijn dan spaarrekeningen. Meer risico nemen is meer (verwacht) rendement.

Dat geldmarktfondsen risicovoller zijn dan spaarrekeningen zit zo: spaarrekeningen gegarandeerd zijn middels het depositogarantiestelsel. Money market funds zijn dit niet, zij zijn reguliere beleggingen, en deze zijn niet gegarandeerd in het depositogarantiestelsel.


Lees ook dit artikel: Wat zijn obligaties?


Regels

Niet alle fondsen mogen zich een geldmarktfonds noemen. Hier zijn regels voor in de Europese Unie. Zo moet de gewogen gemiddelde resterende looptijd (“Weighted Average Life”) maximaal 120 dagen bedragen en de gewogen gemiddelde resterende looptijd tot renteherzieningsdatum (“Weighted average maturity”) maximaal 60 dagen bedragen.

Een geldmarktfonds zal daarnaast altijd tot de laagste risicocategorie behoren, te herkennen aan het volgende plaatje in de factsheet (voorbeeld) of op de website:

Wat is een money market fund

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *