Wat is de beste All-World ETF? VWRL vs. VWCE

Sinds april 2021 heeft DeGiro een nieuwe kernselectie. In deze nieuwe kernselectie is VWCE toegevoegd. Wil je weten wat de DeGiro kernselectie precies is? Lees dan dit artikel.

In dit artikel bespreken we wat de verschillen zijn tussen de twee ETF’s. Hiermee kan jij de keuze maken tussen de twee ETF’s en welke het handigste of goedkoopste is voor jou.

VWCE is de accumulating variant van VWRL. Dat wil zeggen dat VWCE het dividend wat bij VWRL uitgekeerd wordt, automatisch herbelegt. Het is wel precies hetzelfde fonds, namelijk het Vanguard FTSE All-World fonds.

Voorheen zat VWCE niet in de kernselectie van DeGiro, en VWRL wel. De keuze was toentertijd snel gemaakt. Beleggen met ETF’s van de kernselectie is gratis, dus de keuze viel al snel op VWRL. Nu is dat anders, en kan VWCE tóch goedkoper uitvallen.

Wanneer moet ik kiezen voor VWCE of VWRL?

De keuze voor VWCE of voor VWRL is vooral afhankelijk van welke soort DeGiro account je hebt: Custody of Basis.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op de verschillen, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat je bij een Custody account €1 + 3% * (uitgekeerd dividend) aan kosten betaalt bij een dividenduitkering. Bij een Basis account heb je deze kosten niet.

Omdat VWRL dividend uitkeert, en VWCE het herbelegt, spaar je dus 0,1% kosten per kwartaal uit. Hierom is het altijd verstandig om VWCE aan te kopen in plaats van VWRL.

Heb je een Basis account? Dan het waarschijnlijk voordeliger om bij VWRL te blijven. Dit komt omdat VWCE verhandeld wordt aan de Duitse beurs (Xetra). Om op deze beurs te handelen moet je €2,50 per jaar betalen. VWRL wordt verhandeld op de Euronext Amsterdam. Bij DeGiro betaal je geen aansluitkosten voor de Euronext.

FondsKosten met CustodyKosten met Basis
VWRL€1 + 3% * uitgekeerd dividend0%
VWCE€2,50/jaar€2,50/jaar
Kosten fondsen per account

Zoals ook in de bovenstaande tabel te zien is, is voor een Basis account VWRL in alle gevallen goedkoper. Voor een Custody account geldt dit niet. Bij een custody account betalen we €1 + 3% per uitgekeerd dividend.

Vanguard FTSE All-World keert 4 keer per jaar dividend uit, waardoor de kosten voor VWRL altijd hoger zijn dan de VWCE varaint.

De keuze tussen VWRL of VWCE

Onderstaand is een keuzediagram om snel te beslissen of je VWRL of VWCE zou moeten kiezen.

Belegd vermogen in VWRL/VWCECustody AccountBasis Account
€0 – €100.000VWCEVWRL
€100.000+VWCENihil verschil, VWCE makkelijker
Keuzediagram voor VWRL vs. VWCE

In principe is de keuze dus: Custody -> VWCE en Basis -> VWRL.

Echter, mocht je veel belegd vermogen hebben in VWRL en willen switchen naar VWCE omdat je het makkelijk vindt dat het dividend automatisch voor je herbelegd wordt dan kan je dat gerust doen.

Omdat de aansluitkosten voor de Duitse beurs (Xetra) constante kosten zijn, worden deze kosten procentueel zo klein met een groot vermogen dat die 0,0025% kosten (€2,50/€100.000) het mentale gemak van automatisch dividend herbeleggen het waard is.

Uitzondering

Heb je naast VWRL andere beleggingsproducten die verhandeld worden op de Duitse beurs (Xetra)? Dan betaal je de aansluitkosten sowieso al. In dit geval is het altijd handig om te switchen naar VWCE, of je nu een Basis of Custody account hebt.

Bij de switch op het Custody account bespaar je dividenduitkeringskosten, en bij VWRL bespaar je jezelf de moeite van zelf dividend herbeleggen, zonder dat het extra kost.

Slotwoord

Hopelijk heb je een beter beeld van het verschil tussen VWRL en VWCE en kan je nu de juiste keuze maken tussen deze twee ETF’s. Belangrijk om te weten is dat we hier over procentpuntjes besparen praten.

Het belangrijkste voor jou is dat je blijft beleggen en dat je zo veel mogelijk euro’s in je beleggingen stopt als je kan en voor een langere periode. Dit zijn de grootste factoren die impact hebben op je succes.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *