Het handboek voor financiën

Beleggen met weinig geld: Kan dat?

Het is het meest optimistische nieuws wat ik elke aanstaande belegger kan meegeven: Het is mogelijk om met een klein bedrag te beginnen met beleggen. Iedereen moet ergens beginnen, dus het is niet erg om met weinig geld te beginnen met beleggen.

Sterker nog, het is beter om te beginnen met beleggen met een klein bedrag als je nog nooit eerder hebt belegd. Dit zorgt er namelijk voor dat je rustig aan went aan de markt en een gevoel krijgt voor hoe de markt opereert.

In dit artikel geven we je alle handvatten die je nodig hebt om met weinig geld te beginnen met beleggen.

Heeft beleggen met weinig geld wel zin?

Beleggen zorgt op lange termijn voor waardecreatie. Dit betekent effectief dat je je geld kan vermeerderen. Jij geeft je geld aan een partij, door bijvoorbeeld aandelen te kopen, en deze partij gaat met jouw geld aan de slag om waarde te creeëren. Hierom heet het een investering. Je investeert geld, en de partij geeft jou uiteindelijk meer geld terug.

Om te laten zien hoe krachtig beleggen is, laat ik je zien wat €1000 investeren in de aandelenmarkt 1975 waard zou zijn op 1 januari 2021. Onderstaand is een afbeelding van een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Dit wordt over het algemeen gezien als een goede weerspiegeling van de markt als geheel.

beleggen met weinig geld
Index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (S&P500) Bron

Zoals we zien een flinke lijn omhoog. De grafiek begint bij 1975 en eindigt in 2021. Als je op 1 januari 1975 eenmalig €1000 had geïnvesteerd, had je op dit moment €124.529,98 gehad. Dit is met een eenmalig belegging.

Als je op 1 januari 1975 was begonnen met niets, en elke maand €100 had belegd, had je vandaag de dag (2021) €1.206.706,85 gehad. Juist, je was dan miljonair geweest. Waardecreatie is zo’n enorm krachtig concept, dat het je miljonair kan maken met genoeg tijd.

Hoe begin ik met beleggen?

Beleggen kan soms ingewikkeld lijken. Dat is echter verre van de waarheid. Beleggen is toegankelijk voor iedereen, en helemaal niet moeilijk. Voor beginnende beleggers raad ik een vermogensbeheerder aan zoals Evi van Lanschot of ROBECO. Mocht je al wat verder zijn en iets meer bezig zijn met kosten, bekijk dan eens Meesman Indexbeleggen met hun fonds ‘Aandelen Wereldwijd Totaal’.

Bij vermogensbeheerders betaal je ongeveer 1% aan kosten elk jaar, maar je hebt geen omkijken naar het beleggen. Zij zorgen ervoor dat je goed geïnvesteerd bent op basis van jouw risicohouding, en jij hoeft er geen seconde aan te denken. Hier betaal je echter wel voor.

Bij Meesman Indexbeleggen betaal je rond de 0,5% aan kosten elk jaar. Je kunt bij hen zorg je allocatie bepalen, dit doen zij niet voor je, al hebben ze wel voorbeeldporteuilles die je kunt kopiëren. Na het instellen van de allocaties, wordt het bedrag dat je hebt ingesteld maandelijks geïncasseerd, en je hebt er geen omkijken meer naar.

Er zijn nog meer mogelijkheden voor de beginnende belegger. Dit zijn echter de meest voor de hand liggende.


Ben je benieuwd naar de volledig handleiding over beginnen met beleggen? Lees dan dit artikel


Het maakt niet uit wat je kiest, maar begin in ieder geval met beleggen! Zoals we hebben gezien kunnen zelfs de kleinste beetjes per maand je al een enorm eindbedrag opleveren.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).