Het handboek voor financiën

Rijk worden door beleggen met je DUO

Beleggen met geleend geld is nooit een goed idee. Zo klinkt de algemene regel. Maar is dit iets te kort door de bocht? Beleggen met je DUO lening of beleggen met je studiefinanciering kan interessant zijn en lucratief zijn gezien de lage rentestanden en potentiële rendementen wanneer men dit geldt gebruikt om te beleggen.

In dit artikel gaan we bekijken waarom beleggen met je DUO lening erg interessant kan zijn, en welke eventuele risico’s hieraan verbonden zijn.

Wat zijn de voorwaarden van je DUO studielening?

Je studielening is een lening die verstrekt wordt door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Deze overheidsinstantie regelt veel zaken omtrent onderwijs. Zo regelen ze bijvoorbeeld ook het OV-reisproduct en zaken rond diploma’s en examens.

Dit zijn de voorwaarden van jouw DUO lening:

 • Een DUO lening kent een aflossingstijd van 35 jaar.
 • Deze looptijd van aflossing gaat in 2 jaar nadat je afgestudeerd bent.
 • Binnen de 35 jaar aflossingstijd, heb je 60 maanden (5 jaar) pauze om in te zetten. Pauze houdt in dat je niet aflost, de schuld blijft hetzelfde.
 • Een DUO lening wordt naar draagkracht afgelost. Dit houdt in dat als je niet veel verdient, je ook niet veel hoeft af te lossen.

Ethiek van beleggen met je DUO lening

Voordat we verder gaan naar de financiële berekeningen en harde cijfers, moeten we even stilstaan bij de ethische aspecten van de situatie. Een studielening is in beginsel bedoeld om studeren mee te bekostigen, en niet om mee te beleggen. Hierom zullen er enkele mensen zijn die bezwaar hebben met het beleggen met geld dat je krijgt om te studeren. Dit is een terecht ethisch bezwaar.

De andere kant van het verhaal is dat er ook veel studenten zijn die hun studielening, die bedoeld is om het studeren te bekostigen, uitgeven aan stappen, uit eten gaan en kleding. Is het onethisch om in plaats van je lening hieraan uit te geven ermee te beleggen? Het is een lastig ethisch vraagstuk.

In dit artikel worden deze ethische bezwaren verder niet besproken en/of meegenomen, en focussen we ons alleen op de feitelijke situatie en de cijfers. Mocht je deze route bewandelen, is het aan jou om deze ethische bezwaren te wegen en een beslissing te maken.

Het is in ieder geval niet verboden. Dit bleek uit een antwoord van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op schriftelijk kamervragen van het CDA naar aanleiding van dit artikel.

Rente van DUO lening

De lening die verstrekt wordt aan studenten kent een aantrekkelijk rentepercentage. Op moment van schrijven van dit artikel kent DUO een rentepercentage van 0% op studieleningen. Dit getal is niet uit de lucht gegrepen door de overheid.

De rente op studieleningen is namelijk gekoppeld aan een langlopende Nederlandse staatsobligatie. Over het algemeen zijn de rentes op langlopende staatsobligaties altijd lager dan rendementen op de lange termijn van aandelen. Dit zorgt voor een aantrekkelijke kans op rendement.

Wanneer men belegt in een breed gespreide aandelenportfeuille voor een looptijd van 5 jaar of langer, is een gemiddeld geannualiseerd rendement van 6 tot 7% te behalen.

Je kan zelf de rekensom waarschijnlijk al maken, maar het kost 0% om te lenen, en het levert (gemiddeld) 6 tot 7% op om te beleggen met dit geld. Dit komt neer op een gemiddeld jaarlijks rendement van 6 tot 7%.

Beleggen met je DUO lening

DUO staat je toe om ongeveer ~€1100 per maand te lenen. Dit komt neer op €13.200 per jaar. Laten we er van uit gaan dat je 5 jaar studeert. Binnen deze tijd kan je in totaal €66.000 lenen.

Wanneer we deze getallen in de rekenmachine stoppen met het gemiddelde rendement van 7%, eindig je je studie met een waarde van je aandelenportefeuille van €78.315,44 door te beleggen met je DUO lening.

beleggen met je duo lening

Deze staat tegenover een schuld van €66.000 (5 * €13.200), welke je nog moet afbetalen.

Netto resultaat voor jou: €78.315,44 – €66.000 = €12.315,44.

Studie klaar, winst van €12.315,44. Aflossen maar die studieschuld, en de winst toevoegen aan je spaargeld! Of niet?

Studieschuld aflossen, of niet?

Wellicht ben je bekend met het fenomeen rente op rente, oftewel: samengestelde rente.

Wanneer je de aandelenportefeuille aanhoudt, zal deze gemiddeld elk jaar 7% rendement opleveren. 7% van €78.315,44 is €5482,08. Dit betekent dat voor elk jaar dat je je aandelenportefeuille aanhoudt, dat je €5482,08 oplevert*. Het jaar daarop levert beleggen met je DUO lening je 7% * (€78.315,44 + €5482,08) op.

*7% is het gemiddeld jaarlijks rendement op lange termijn voor een gespreide portefeuille van aandelen. Lees dit artikel voor meer uitleg. Niet elk jaar rendeert 7%, dit bedrag klopt dus rekenkundig op de lange termijn, maar niet elk jaar zal €5482,08 opleveren. Sommige jaren zullen minder opleveren, en sommigen meer.

Na 15 jaar ziet jouw portefeuille er zo uit:

Je DUO lening aanhouden levert jou dus uiteindelijk een eindkapitaal op van €216.074,76! Voor elk jaar dat je je DUO lening aanhoudt, groeit dit bedrag exponentieel. In het beste scenario zou je dus je DUO lening zo lang mogelijk niet aflossen, en de aandelen laten renderen.

Helaas zit er nog een klein addertje onder het gras: de hypotheek.

Impact DUO lening op hypotheek bij de bank

Je hebt je aandelen aangehouden en dat rendeert elk jaar lekker, en je bent langzaam je €66.000 studieschuld af aan het betalen. Nu wil je, na het krijgen van je eerste echte baan, een huis gaan kopen met je partner.

Je klopt bij de bank aan, maar na het vertellen over je studieschuld trekt de hypotheekadviseur een bedenkelijk gezicht: Je kan niet genoeg hypotheek krijgen om een huis te kopen.

Dit komt omdat de bank er van uit gaat dat jij 0,45% van je totale studieschuld per maand aan DUO betaalt. Dit verlaagt jouw besteedbaar inkomen per maand en dus kun je ook minder schuld op je nemen in de vorm van een hypotheek.

Mogelijkheden om hier mee om te gaan

Je opties zijn als volgt:

1. Je lost je studieschuld volledig af door een deel van je aandelen te verkopen.

2. Je lost je studieschuld gedeeltelijk af met je aandelen tot het punt dat de bank je de benodige hypotheeksom wil verstrekken. Dit kan omdat nadat je een grote tussentijds aflossing doet, je aan DUO kan vragen om een herberekening van je maandlasten te maken en dus je maandlasten verlagen. Maandlasten lager betekent meer potentiële hypotheek.

3. Je gaat huren.

De eerste optie is vaak overtrokken. Meestal is het niet nodig om de hele schuld af te lossen om een mooie hypotheeksom te bemachtigen. Optie drie is ook niet verstandig, je aandelen renderen dan wel het meeste, maar huren is duur en met huren bouw je geen vermogen op. Optie twee is het handigst. Het rendement van de aandelen word iets gekort, maar je krijgt wel een hypotheek.

Risico’s van beleggen met DUO lening

Natuurlijk is geen enkele belegging zonder risico’s. Beleggen met jouw studielening is hier geen uitzondering op. Ik zal de risico’s een voor een met je doornemen, evenals de eventuele manieren hoe je er mee om kunt gaan.

– Je weet niet of je jezelf kan vertrouwen om al het geleende geld wat je van DUO krijgt te beleggen in plaats van uit te geven. Met afstand het grootste risico van beleggen met je DUO lening ben jij zelf.

Als jij twijfelt of je van het geld af kan blijven, beleg dan absoluut niet met je DUO rekening. Als jij al het geld toch stiekem uit gaat geven in plaats van beleggen met je studiefinanciering, blijf je alleen met een hoge schuld achter zonder winst of beleggingen. Mijn tip om hier mee om te gaan zou zijn om een aparte bankrekening te openen en daar je DUO lening op te laten storten.

Stop het bankpasje ergens ver weg in de kast en gebruik alleen internetbankieren om het geld van jouw “DUO bankrekening” naar je beleggersrekening of broker over te maken. Zo kan je niet in de verleiding komen om geld uit te geven.

Je beleggingen presteren gemiddeld zo slecht dat je een negatief rendement hebt waardoor je zelfs met een lage rente op je lening verlies maakt. Dit is historisch gezien enorm onwaarschijnlijk met een belegginshorizon van 5+ jaar en een breed gespreide aandelenportefeuille, maar het zou theoretisch kunnen gebeuren.

Je hebt dan twee opties:

 • Je houdt je portefeuille langer aan. Des te langer jij je portefeuille aanhoudt, des te kleiner de kans dat je negatief komt te staan. Vanaf 20 jaar beleggen is het historisch gezien zelfs onmogelijk om met een gespreide aandelenportefeuille verlies te maken.
 • Je verkoopt je beleggingen en met de opbrengst betaal je een deel van je studieschuld. Het verschil tussen de twee is je restschuld en los je in 35 jaar af.

Wil je meer lezen over waarom het bijna onmogelijk is om verlies te maken met een lange beleggingshorizon, lees dat dit artikel: Je beleggingshorizon: gegarandeerd winst maken.


De rente van DUO gaat onverwacht toch omhoog, waardoor het aanhouden van je lening geld gaat kosten.
Indien het te duur wordt om je DUO lening aan te houden, kun je er altijd voor kiezen om je aandelen te verkopen om je hele DUO lening af te lossen.

Het zou echter wel kunnen zijn dat je beleggingen dan laag staan. In dat geval zou ik de rente van de lening gewoon betalen en je aandelen aanhouden tot het weer goed gaat met de markt. Op dat moment kun je dan je aandelen verkopen en je schuld aflossen.

Op het moment dat je een deel van je aandelen wilt gebruiken om de DUO lening af te lossen (vanwege de hypotheek of vanwege de DUO rente), staan je aandelen er slecht voor.
De vorige twee risico’s waren gemakkelijk op te lossen zonder al te veel consequenties. Dit risico is groter.

Wanneer dit voorkomt, kan je het beste wachten met het verkopen. Dat betekent dus dat je het kopen van een huis uitstelt, of dat je de rente op je DUO lening een paar jaar accepteert totdat je aandelen er weer goed voor staan om je lening dan af te lossen.

Conclusie

Beleggen met je DUO lening is heel erg interessant gezien de gunstige leenvoorwaarden.

Er zitten risico’s aan verbonden, echter zijn deze te dempen als je er goed over nadenkt en een geden financieel plan opstelt. Het enige grote risico is het menselijke risico, waarbij jij van het financiële plan afwijkt en het geld gaat uitgeven in plaats van beleggen. Hier is een stukje zelfkennis vereist.


Wil jij beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Lees dan dit artikel voor een volledige uitleg over alles wat je moet weten om te beginnen met beleggen


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

11 reacties

 1. Beste Roy,
  Om het niet te rooskleurig voor te stellen zou je ook nog de aftrek van het nieuwe vermogensrendement heffing box 3 vanaf 2022 moeten vermelden en meenemen in het rekenvoorbeeld voor een realistischer (lager) resterend rendement.
  Mvrgr,
  Michiel A.

  1. Hey Michiel,

   Dank voor je reactie. Naar mijn weten is dit een belastingvoorstel en nog geen belastingwet. Deze kan nog onderhevig zijn aan aanpassingen, en is nog geen (toekomstig) geldende wetgeving. Hierom is deze niet opgenomen in dit artikel. Mocht er wel een definitieve wetswijziging zijn, zal ik deze uiteraard opnemen in het artikel om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen.

   Roy

 2. Wetende dat maar 10% van de beleggers succesvol is, twijfel ik toch wel aan de goedbedoelde berekening die veel onrust zaait in politiek Nederland en onder studenten.
  Wat was het advies van de banken ook al weer met geen garantie voor de toekomst? Het blijft gokken met overheidsgeld als men niet goed is onderlegd.

  1. Hey WRinz,

   Dank voor je comment. De getallen die jij noemt worden inderdaad wel eens rond gegooid, maar dat is in de context van alle beleggers en/of beleggers die beleggen in louter individuele aandelen. Deze aanpak raad ik sterk af overal op mijn blog. Het enige wat ik aanraad is het beleggen in marktgewogen gespreide indexfondsen. Deze manier van beleggen heeft op de lange termijn (30+ jaar) op basis van de geschiedenis (1900 tot nu) nog geen enkele keer verlies gemaakt.

   Mocht je nog verdere opmerkingen of vragen hebben, hoor ik deze graag.

   De Financiële Student.

   1. Beste Roy,

    Momenteel ben ik aan het overwegen om mijn DUO (ik start in september met mijn opleiding) te investeren. Is het nog steeds ‘verstandig’ dit te doen ondanks het recentelijke nieuws omtrent de rente op DUO leningen in de toekomst?

    Mvg, Rens

 3. Hallo Roy,

  Bedankt voor je blog! Na enige twijfel ga ik het toch doen. Ik ben zelf student en blijf aandelen een interessant gespreksonderwerp vinden. Money makes money. Dat heb ik het afgelopen jaar zelf ook gemerkt met crypto. Maar door de grotere risico’s in de crypto ga ik me focussen op aandelen.

  Succes met jouw reis naar financiële onafhankelijkheid!

  1. Hey Piet,

   Leuk dat de post jou waarde geboden heeft. Je noemt in je reactie crypto’s, en dat dat vorig jaar schijnbaar goed geld heeft opgeleverd. Dat is mooi nieuws!

   Als je besloten hebt om je DUO lening voor het beleggen te gebruiken, stop dit dan absoluut niet in crypto’s, losse aandelen of enige andere instrumenten behalve wereldwijd gespreide aandelenfondsen met lage kosten.

   Weet je niet zo goed hoe dit werkt? Lees dan alsjeblieft eerst mijn artikel over beginnen met beleggen.

   Je DUO lening gebruiken voor zeer speculatieve investeringen, aandelen kiezen (stock picking), of andere risicovolle strategieën is een recept voor ellende.

   Succes Piet!

   De Financiële Student

 4. Interessant artikel! Ontzettend bedankt voor het delen. Ik denk ook aan om te starten met beleggen als student, en dit vond ik zo’n helder uitleg. Welke medium raad je aan om te starten met beleggen?

 5. Enorm goed artikel, ik ben zelf al wat jaren met beleggen van mijn stufi bezig en veel mensen schrikken daar snel van of verklaren mij voor gek. Ik probeer het ze vaak uit te leggen maar toch vinden ze het risicovol. Ik denk dat ik ze de volgende keer maar dit blog laat lezen, erg helder uitgelegd. Heb het meeste in ETF’s zitten (S&P500 en All World) en daarnaast nog wat Bitcoin om mijn spreiding en rendement voor de lange termijn te optimaliseren (15/20+ jaar).

  Groetjes,
  Lars Cortenbach

 6. Hallo,
  Mooi en interessant artikel. Echter, heb ik nog wel een vraag. Je spreekt hier over een aandelenfonds met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Hierbij geef je alleen geen toelichting op welk fonds circa een jaarlijkse rendement van 7% biedt. Mijn vraag is dan ook wat voor fonds je aanraadt en bij welke aanbieder je deze afsluit voor een jaarlijks rendement van 7%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).