Het handboek voor financiën

Beleggen als student: Hoe doe ik dat?

Een uitstekende vraag! Beleggen in je jonge jaren is het meest verstandige wat je op financieel vlak kunt doen. Ben je een student en zit je eraan te denken om te gaan beleggen, dan mag je feliciteren. Je bent namelijk al ver voorbij 90% van je leeftijdsgenoten op financieel vlak.

In dit artikel bespreken we de beste opties voor jou om te beleggen als student en bekijken we de meest gestelde vragen die bij het beleggen komen kijken.

Beleggen als student: De voordelen

Door te beslissen om te willen beleggen ben jij al velen van je leeftijdsgenoten voor. De meeste mensen beginnen pas met het nadenken over hun financiële toekomst op het moment dat ze in hun 30’er jaren zitten. Jij bent er vroeg bij, en hierdoor heb je flink wat voordelen:

  • Minder geld per maand nodig om je doel te bereiken omdat je meer tijd hebt
  • Meer tijd om van fouten te leren
  • Meer tijd om informatie te vergaren over de financiële markten

Echter, om deze voordelen te gaan bemachtigen, moeten we natuurlijk wel gaan beginnen met beleggen.

Hoe begin ik met beleggen als student

Voor studenten zijn er een aantal opties waaruit je kiezen als je wil beginnen met beleggen. Voor welke optie je kiest ligt een beetje aan je ervaring met beleggen en de moeite die je wil doen voor het beleggen.

Disclaimer: Er bestaat geen enkele affiliatie met de bedrijven of diensten die in deze paragraaf genoemd zijn. Geen van de bedrijven of diensten die hier staan hebben betaald om hier te staan.

Vermogensbeheerders

Allereerst voor de meest onervaren belegger zijn er de vermogensbeheerders. Dit is de meest hands-off aanpak. Je maakt een rekening bij de vermogensbeheerder aan en stelt met behulp van een aantal vragen je risicotolerantie in. Met de risico-tolerantiescore stelt jouw vermogensbeheerder een portfolio samen. Voorbeelden zijn Robeco, Evi van Lanschot, ABN AMRO Vermogensbeheer.

Voordeel: Je hoeft zelfs niets anders te doen dan een incasso in te stellen en de vragenlijst in te vullen over risicotolerantie. De vermogensbeheerder schrijft geld van je rekening af middels automatische incasso en belegt je geld automatisch voor je (automatische inleg).

Nadeel: Een hele dure optie. Vermogenbeheerders vragen vaak 1% – 1,25% aan kosten per jaar. Dat is erg hoog en kost je veel rendement op de lange termijn.

Meesman beleggen

Een hybride vorm tussen vermogensbeheer en zelf in indexfondsen beleggen. Het is een redelijke hands-off aanpak. In plaats van dat zij met jouw risico-tolerantie je portfolio samenstellen, moet je zelf je portfolio samenstellen. Dit klinkt eng en moeilijk, maar geen paniek, dit is een kwestie van twee getallen invullen om een ratio aan te geven en op enter drukken.

Voordeel: Al het gemak van een vermogensbeheerder qua automatische incasso’s en automatische inleg, geen omkijken naar na het instellen van jouw portfolio op basis van je risicotolerantie. Hiernaast veel goedkoper dan vermogensbeheerders, met 0,5% aan kosten per jaar.

Nadeel: Weinig investeringskeuze voor de belegger die meer touwtjes in handen wil hebben, je hebt vijf fondsen om uit te kiezen.

Zelf beleggen in ETF’s bij een broker

Als je volledig de touwtjes zelf in handen wil hebben en keuze hebben uit alle beleggingsproducten om je portfolio samen te stellen, is deze methode er voor jou. Je kunt zelf alles kiezen en hebt vaak de toegang tot ETF’s met de laagst mogelijk kosten. Voorbeelden zijn BinckBank, DeGiro en Interactive Brokers.

Voordeel: Volledig zelf de touwtjes in handen, keuze uit alle beleggingsproducten en vaak de laagste kosten omdat in plaats van dat iemand je vermogen beheert en je hiervoor betaalt, beheer je het zelf en spaar je die kosten uit.

Nadeel: Overweldigend voor veel beginners en vaak ingewikkeld. Je moet precies weten wat je aan het doen bent en welke beleggingsproducten je koopt, anders kan het flink mis gaan. Hiernaast vaak geen hands-off aanpak mogelijk met bijvoorbeeld automatische incasso’s en automatische inleg.

Help! Wat moet ik kiezen?

Als je op basis van de bovenstaande opties zelf nog geen keuze hebt kunnen maken, niet gevreesd. Mijn aanrader zou zijn om voor de middelste optie te kiezen, meesman beleggen. Deze manier van beleggen raad ik aan vrijwel iedereen aan die wil beginnen met beleggen. Het is de ideale middenweg tussen kosten en moeite/complexiteit.

Je stelt eenmalig in welk bedrag je maandelijks wil beleggen en kiest in welke van de vijf fondsen je maandelijks welk bedrag wil investeren, en verder hoef je er nooit meer naar te kijken.

Ik ga beleggen als student, waar moet ik in beleggen?

Je hebt besloten hoe je wil gaan beleggen. Maar: in welke financiële producten moet je dan beleggen?

Als je gekozen hebt voor een vermogensbeheerder is dit stukje overbodig. Zij stellen dan een portfolio voor jou samen. Zo’n portfolio bestaat uit een gedeelte aandelenfondsen en een gedeelte obligaties. Wanneer je zelf gaat beleggen door middel van Meesman beleggen of misschien zelfs via een broker moet je zelf je portfolio samenstellen.

Hierbij moet je gaan kiezen in welke verhouding je in aandelenfondsen en obligatiefondsen wil beleggen. Zelf je portfolio samenstellen klinkt eng, maar dat is het niet. Een vermogensbeheerder doet precies hetzelfde als wij gaan doen, maar dan aan de hand van jouw ingevulde vragenlijst over risico. Het verschil is dat je nu niet de vragenlijst invult maar zelf de ratio’s in aandelen en obligaties aangeeft.

Hieronder leg ik uit waar je in zou moeten beleggen voor de lange termijn voor beide aanpakken.

Meesman beleggen

Bij meesman heb je keuze uit vijf fondsen. Drie aandelenfondsen en twee obligatiefondsen. Wij willen zo gespreid mogelijk beleggen, dus de fondsen ‘Aandelen Wereldwijd Totaal’ en ‘Obligaties Wereldwijd’ zijn de fondsen waar de ratio’s in gaan aanbrengen.

Gebruik deze vuistregel om te berekenen welk percentage jij in aandelenfondsen wil hebben. De rest gaat in het obligatiefonds.

Percentage belegd vermogen in aandelenfondsen = 110 – (leeftijd)

Voorbeeld: Bob is 40 jaar. Hij heeft dus 110 – 40 = 70% van zijn belegde vermogen in aandelenfondsen. De resterende 30% gaat in obligatiefondsen.

Weet je van jezelf dat je enorm slecht zou slapen als je aandelenportefeuille tijdelijk laag zou staan en wil je minder risico lopen (maar ook minder potentieel rendement op de lange termijn), gebruik dan deze vuistregel:

Percentage belegd vermogen in aandelenfondsen = 100 – (leeftijd)

Ik raad je sterk aan om het artikel over de verhouding van aandelen en obligaties te lezen als je wil gaan beleggen of al belegt. Dit artikel legt de achtergrond van de bovenstaande vuistregels veel beter uit gaat verder de diepte in over de verhouding.

Zelf beleggen bij een broker

Bij een broker heb je keuze uit een oneindig aantal beleggingsproducten. Mijn advies: koop low-cost indexfondsen. Voor aandelen, kies voor de Vanguard All-World UCITS ETF (VWRL) en voor obligaties, kies de Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (VUTY).

Dit zijn low-cost indexfondsen die in de DeGiro Kernselectie staan (anno 2021). Hierdoor zijn ze maandelijks gratis aan te kopen.

Voor de ratio’s kun je dezelfde vuistregels aanhouden als bij Meesman. VWRL is het aandelenfonds, en VUTY is het obligatiefonds.

Wanneer moet je niet beleggen als student

Wat hierboven staat is alles wat je nodig hebt om te beginnen met beleggen, maar we hebben nog niet gesproken over wellicht wel het meest belangrijke onderdeel van dit artikel: In welke situatie moet je absoluut niet beginnen met beleggen.

Je moet niet beginnen met beleggen als je:

  • Het geld wat je gaat beleggen binnen nu en 5 jaar nodig hebt. Voorbeeld: Je hebt €5.000 erfenis gekregen op je 27e, en wil dit geld gebruiken om op je 29e een huis te kopen. Je moet niet gaan beleggen met dit geld. Lees meer over beleggingshorizon

    Reden: De markt is enorm volatiel. Op de lange termijn gaat de markt altijd omhoog, maar volgend jaar zou de markt opeens de helft van zijn waarde kunnen verliezen. Hierdoor moet je misschien de koop van je huis uitstellen omdat het belegde geld dan tijdelijk €2.500 waard is.
  • Je weet of je jezelf ervan kan weerhouden om alles te verkopen als het slecht gaat. Voorbeeld: Je €5.000 aandelenportefeuille staat net als in 2008 op 50% verlies, en je bent die €2.500 ‘verloren’. Je zit er helemaal doorheen en denkt dat alles naar 0 gaat, dus verkoop je wat je nog hebt voor €2.500 dat het nog waard is.

    Reden: Je hebt nu echt €2.500 verloren. Als je niet zou verkopen maar gewoon niks had gedaan, was die €2.500 nu zo’n €12.500 waard geweest. Je moet nooit impulsief verkopen, maar gewoon blijven investeren. De winsten zijn allemaal op de lange termijn.

Ik hoop dat dit artikel je wat heeft kunnen leren over het beginnen met beleggen als student. Er is nog veel meer te leren over beleggen. Kijk vooral ook naar de gelinkte artikelen en naar de rest van de blog, daar kun je nog veel meer informatie vinden.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).