Het handboek voor financiën

Belastingvrij schenken aan je kinderen – Intermediate

Wellicht ben je enthousiast geworden over de trucjes om de blauwe enveloppen te vermijden en belastingvrij schenken aan je kinderen. In dit artikel borduren we verder op het artikel over Belastingvrij schenken aan je kinderen – De basis. Hier zullen we iets dieper op het onderwerp ingaan en een nieuwe methode introduceren om een de schenkbelasting te ontwijken.

Overwaarde van uw huis belastingvrij overhevelen

Als u toch al wilde verhuizen kan dit een aantrekkelijke optie zijn voor u. Door deze fiscale constructie kunt u uw overwaarde overhevelen naar uw kind terwijl u verhuist.

Methode maakt gebruik van: Discrepantie tussen WOZ-waarde en marktwaarde van uw huis(, optioneel: eenmalige schenkvrijstelling voor eigen woning)

Benodigdheden: Een huis met overwaarde en genoeg liquide middelen voor uw nieuwe huis (of de garantie op een nieuwe hypotheek).

Hoe werkt het? Stel dat u een vermogen heeft wat grotendeels in stenen zit. U heeft een huis van €320.000 (WOZ-waarde) en een marktwaarde van €400.000. Hiernaast heeft u €250.000 liquide middelen. De constructie werkt als volgt: U koop allereerst een ander huis met uw liquide middelen. Vervolgens verkoopt u uw huis tegen de WOZ-waarde aan uw kind. (Optioneel: Als uw kind nog geen huis heeft gekocht kunt u gebruik maken van de belastingvrije schenking van €103.643 om uw kind €103.643 ‘korting’ te geven op de aanschafwaarde). U verkoopt dit huis op lening tegen 6% rente, maar u neemt op in de leenvoorwaarde dat er geen boete staat op vroegtijdige aflossing.

Uw kind heeft nu een huis in bezit van €400.000 en heeft een lening bij u openstaan van €206.357. (€320.000 – €103.643). Hij trekt in in de woning voor een redelijke periode en besluit dan te verhuizen. Het huis levert €400.000 op. Hiermee lost hij de lening af die hij nog open had staan bij u, en steekt zelf €183.643 (de overwaarde plus de €103.643) belastingvrij in zijn zak.

Overwaarde overhevelen zonder verhuizing

Met deze variant kunt u in uw huis blijven wonen, en kunnen uw kinderen nog steeds profiteren van de gratis overwaarde die ze belastingvrij krijgen. Hiernaast krijgen ze gedurende uw hele leven een zakcentje extra per maand.

Methode maakt gebruik van: Reguliere schenking en huur van de woning

Benodigdheden: Huis met overwaarde

Hoe werkt het? U schenkt uw woning met overwaarde volgens reguliere weg aan uw kind. Uw schenking wordt gewaardeerd aan de hand van de WOZ-waarde, niet aan de hand van de marktwaarden. Uw kind betaalt hierdoor geen schenkbelasting over de overwaarde.

Na de schenking is uw kind eigenaar van de woning. U wilt er in blijven wonen dus u huurt de woning van uw kind. Zolang u leeft betaalt u hier huur over aan uw kind. Uw kind krijgt hierom elke maand een extra zakcentje van u. Omdat de woning in Box 3 staat van uw kind, zijn deze huurinkomsten belastingvrij. Er hoeft alleen belasting betaald te worden over het totale vermogen in Box 3.

U doet er hier dus goed aan om de huur zo hoog mogelijk te maken. Box 3 maakt namelijk gebruik van een fictief rendement, dus hoe hoger het rendement (uw huur) van uw kind, des te meer belastingvrije euro’s per maand.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).