Het handboek voor financiën

Belastingvrij schenken aan je kinderen – Geavanceerd

In dit artikel duiken we in een combinatie van eerder genoemde methodes om optimaal belastingvoordeel te kunnen behalen. Is dit het eerste artikel dat je lees in deze serie? Lees dan de basis en de intermediate variant eerst.

In de basis hebben we uitgelegd hoe schenken op papier werkt en tevens hoe de familiebank werkt. In dit artikel gaan we twee methoden combineren. Door deze methodiek te gebruiken kunt u zo’n €300.000 belastingvrij overhevelen naar uw kind.

Situatieschets

Om deze methode te kunnen gebruiken, is een specifieke situatie vereist. De situatie dient als volgt te zijn: Uw kind heeft zijn of haar eerste huis nog niet gekocht maar wil dat binnenkort gaan doen. U heeft een vermogen dat u graag belastingvrij wilt overhevelen naar uw kind.

Methode

Zoals gezegd gaan we gebruik maken van een familiebank constructie i.c.m. een schenking op papier. Allereerst de familiebank. Uw kind kiest een mooi huis om te kopen ter waarde van €220.000. Hij heeft €20.000 eigen vermogen en heeft een hypotheek van €200.000 nodig.

In plaats van het regelen van de hypotheek van de bank krijgt hij de lening van u. Het wordt echter geen hypothecaire lening (met onderpand), maar een reguliere lening (zonder onderpand). U leent hem €200.000 tegen 6% rente, voor een looptijd van 30 jaar.

Uw zoon gebruikt het geld van deze lening voor de aanschaf van zijn huis. Omdat hij dit doet, is de rente die hij op deze lening betaalt fiscaal aftrekbaar in box 1. Hij betaalt jaarlijks €12.000 aan rente aan u, dus hij mag €12.000 aftrekken van zijn jaarinkomen. Dit levert een belastingbesparing op van €4.482 per jaar. (IB Schijf 1 belasting à 37,35% * €12.000). Als uw kind meer dan €68.508 per jaar verdient zelf een belastingbesparing van €5.940 per jaar (IB Schijf 2 belasting à 49,50%).

Hier moet hij echter wel €12.000 aan u betalen, dat is vervelend. Gelukkig is hier een oplossing voor. U kunt een deel van deze rente belastingvrij terugschenken, €5.515 per jaar. Effectief betaalt uw zoon dus €6.485 aan rente per jaar, terwijl hij €12.000 per jaar fiscaal mag aftrekken.

Nu komt de schenking op papier om de hoek kijken. U schenkt deze €5.515 ieder jaar aan uw kind, maar nu gaan u deze elk jaar teruglenen tegen 6% rente. U moet uw kind rente betalen over deze lening. Dit doet u elk jaar netjes, en de hoogte van de lening blijft groeien. In jaar 10 is de lening van uw kind naar u gegroeid naar €55.150. U betaalt in dat jaar €3.309 rente aan uw kind. In jaar 20 betaalt u €6.618 aan rente aan uw kind. Wellicht ziet u al wat er gebeurt, maar des te langer de lening voortduurt, des te minder rentelasten uw kind netto betaalt aan u, omdat u ook rentelasten aan hem moet betalen.

Echter mag uw kind wel gedurende de hele looptijd van de lening de rente van uw lening aan uw kind fiscaal aftrekken in box 1.

In jaar 30 heeft uw kind de lening van de familiebank afgelost. Hij heeft 30 jaar lang een hoge rente kunnen aftrekken in box 1, wat €134.460 aan belasting heeft gescheeld. (€178.200 als uw kind meer dan €68.508 per jaar verdiende)

Uw kind heeft geen schulden meer open staan bij u, maar u nog wel bij uw kind. U heeft 30 jaar lang €5.515 jaarlijks van uw kind geleend en dit is dan ook eigenlijk eigendom van uw kind hierom kan hij nog eens belastingvrij €165.450 vorderen van u.

Uw kind heeft €134.460 aan belasting uit box 1 ontweken, en mag tevens €165.450 belastingvrij van u vorderen. Een mooi bedrag van €299.910.

Veel plezier met de belastingvrije drie ton, zoon- of dochterlief

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

2 reacties

 1. Beste,
  Op zich een prima verhaal echter een paar opmerkingen:
  1) sinds 2013 moet je op een nieuwe lening aflossen om in aanmerking te komen voor belasting aftrek. Hoe heb je dat meegenomen?
  2) Volgens de bel.dienst geldt ook aftrek van een PL enkel als er een huis mee wordt gefinancierd.
  3) De 6% wordt door de balastingdienst momenteel niet gezien als marktconform. Het laatste arrest was 4.5% de max.
  4) Misschien moet je iets meer toelichten over “schenking op papier” en ook dat je dat jaarlijks (notarieel?) moet vastleggen

  1. Hey Hans,

   Dank voor je reactie.

   Ik reageer puntsgewijs.

   1 & 2) Dat klopt inderdaad. Dit is meegenomen in het feit dat men een persoonlijke lening (annuïtair of liniear aflossingsschema) aan het kind verstrekt zonder het recht op hypotheek, maar het kind financiert er wel een huis mee. Dus het komt in aanmerking voor de belastingaftrek.

   3) Dit klopt inderdaad op dit moment. Echter staat dit percentage natuurlijk niet vast en fluctueert dit. Gezien dit artikel nog lang zal bestaan heb ik een rentepercentage gekozen voor dit artikel dat iets meer in lijn is met de gemiddelde rente op kapitaal.

   4) Het klopt inderdaad dat men dat notarieel moet vastleggen. Dit is niet vermeld omdat de juridische randzaken van het opzetten van een dergelijke niet binnen het kader van dit artikel past. Dit artikel is enkel de mogelijkheid van de constructie en de financiële doorrekening ervan.

   Daarnaast vind je de uitgebreidere toelichting van de schenking op papier in de basis variant van dit artikel als je benieuwd bent naar meer details hierover.

   Groet,

   De Financiële Student

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).