Het handboek voor financiën

Belastingvrij schenken aan je kinderen – De basis

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, belastingvrij schenken. Toch kan je met genoeg voorbereiding een aanzienlijk gedeelte van je vermogen belastingvrij doorschuiven naar je erfgenamen. De basismethoden leggen we in dit artikel uit.

Disclaimer: In dit artikel zullen we niet ingaan op de ethische aspecten van schenkbelasting ontwijken. Alle in het artikel beschreven methoden zijn volledig legaal.

Schenking op papier

Geld schenken, meteen teruglenen om zo op termijn tonnen belastingvrij over te hevelen naar je kinderen.

Methode maakt gebruik van: Jaarlijkse vrijstelling i.c.m. vordering op u als debiteur bij uw overlijden

Benodigdheden: Notaris en een lange voorbereidingstijd

Hoe werkt het? U kunt elk jaar een schenking verrichten aan uw kind zonder hierover belasting te hoeven betalen. Dit heet de jaarlijkse vrijstelling van ouder aan kind. Dit is in 2020 €5.515. In deze methode schenkt u het geld aan uw kind, waarna u het meteen terugleent tegen 6% rente. Het geld zelf wordt nooit overgmaakt, het is alleen op papier geschonken.

Dit doet u jaar op jaar, het schenken van het bedrag en meteen weer teruglenen. Als u dit begint op uw 50e levensjaar, en u overlijdt op uw 83e, heeft uw kind maar liefst €536.847,55 belastingvrij van u mogen erven.

De schenking dient wel vastgelegd te worden bij de notaris en de jaarlijkse 6% rente moet daadwerkelijk betaald te worden aan uw kinderen. Als u dit niet doet is de lening ongeldig en zal uw kind schenkbelasting moeten betalen.

Familiebank

Zijn uw kinderen nog jong en moeten ze hun eerste huis nog kopen? Dan is dit wellicht een aantrekkelijke optie.

Methode maakt gebruik van: Belastingvrije vrijstelling en fiscale aftrekbaarheid van een hypotheek

Benodigdheden: Geen

Hoe werkt het? U kunt net als de bank hypotheekvertrekker worden van iemand. In dit geval wordt u hypotheekverstrekker van uw kind. U leent uw kind een bepaald bedrag om een huis te kopen tegen iets boven marktconforme rente. Als voorbeeld nemen we €200.000 tegen een rentepercentage van 5%. U wilt de rente van de lening zo hoog mogelijk maken. Dit klinkt wellicht raar, maar de rente is voor uw kind fiscaal aftrekbaar in box 1. Echter kunt u door de reguliere jaarlijkse vrijstelling de betaalde rente terugschenken, terwijl de aftrek voor uw kind in box 1 in stand blijft.

Uw kind bespaart dus een beide kanten, hij krijgt een hoger fiscaal aftrekbaar bedrag en bespaart hiermee op zijn box 1 belasting. Hij betaalt daar wel 5% rente voor per jaar (€10.000), maar hier krijgt hij €5.515 (Het jaarlijks belastingvrij schenkbare bedrag) per jaar teruggeschonken. Hij betaalt dus maar €4.485 aan rentelasten, maar mag fiscaal aftrekken in box 1 voor €10.000.

Extra profiteren? Haal het onderpand van uw lening af, hierdoor wordt het geclassificeerd als een persoonlijke lening en kan een rentepercentage van 6-7% als ‘marktconform’ gezien door de fiscus. Als uw kind deze persoonlijke lening wel gebruikt voor de woningaankoop, is de rente nog steeds fiscaal aftrekbaar in box 1.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).