Het handboek voor financiën

Automatische waardeoverdracht: Alles wat je moet weten

Sinds 1 januari 2019 is het voor pensioenfondsen makkelijker geworden om gebruik te maken van automatische waardeoverdracht om kleine pensioenpotjes over te dragen aan andere pensioenfondsen of verzekeraars bij wie je ook een pensioenpotje hebt. Het proces van het samenvoegen van pensioenpotjes heet automatische waardeoverdracht.

Dit systeem is bedacht om pensioen overzichtelijk te houden en de administratiekosten voor kleine pensioenen bij pensioenfondsen te drukken.

In dit artikel zullen we alles wat je moet weten over automatische waardeoverdracht behandelen.

Wat zijn kleine pensioenen?

Als je maar kort bij een werkgever werkt, bouw je ook maar een heel klein beetje pensioen op. De pensioenpotjes die hierdoor gevormd worden, noemen we een ‘klein pensioen’. Het gaat dan om pensioenen die tussen de €2 en ~€550 per jaar uit zouden betalen.

Dit kleine pensioen is voor een pensioenfonds erg duur om administratief bij te houden, en voor jou is het heel onoverzichtelijk om allemaal kleine potjes overal te hebben. Om deze problemen op te lossen is de automatische waardeoverdracht ingevoerd.

Wat is automatische waardeoverdracht?

Om het voor jou overzichtelijk te houden en de pensioenfondsen de administratieve kosten te besparen bestaat er automatische waardeoverdracht. Dit is het samenvoegen van de kleine pensioenen met een groter pensioen wat je elders bezit. De pot wordt als het ware overgedragen aan het pensioenfonds waar je een groter potje hebt, en daar wordt het bij gestort.

Jij gaat er qua pensioen niets op achteruit en het pensioenfonds bespaart flink op de administratieve kosten die gemoeid zijn met het bijhouden van al deze kleine pensioenpotjes.

Moet ik zelf iets doen voor automatische waardeoverdracht?

Veel pensioenfondsen willen graag van de kleine pensioenen af omdat deze pensioenen bijhouden relatief veel administratiekosten met zich meebrengt. De wet die op 1 januari 2019 ingegaan is biedt pensioenfondsen de mogelijkheid om de pensioenpotjes automatisch samen te voegen.

Hiervoor hoef je in principe niets te doen. Je pensioenuitvoerder draagt vaak jouw pensioen automatisch over aan een andere pensioenuitvoerder waar je pensioen opbouwt. Je krijgt hier veelal een brief over met de mededeling dat je pensioenuitvoerder je pensioen zal overdragen.

Daarnaast is er ook geen toestemming van jou nodig. Je pensioenuitvoerder mag je pensioen zonder toestemming overdragen.

Echter, niet alle pensioenfondsen kiezen ervoor om de kleine pensioenen automatisch overdragen. Het is namelijk niet verplicht voor een pensioenfonds om de kleine pensioenen over te dragen aan een ander pensioenfonds.

Indien jouw pensioenfonds dit niet vanzelf doen maar jij wel wil dat dit gebeurt, kan je bij je pensioenuitvoerder een aanvraag tot waardeoverdracht doen.

Moet ik kiezen voor automatische waardeoverdracht of afkoop?

Sinds 1 januari 2019 is het afkopen van kleine pensioenen gebonden aan veel strengere voorwaarden. Het afkopen is in veel gevallen zelfs niet meer mogelijk.

Wil je meer weten over de afkoop van kleine pensioenen? Lees dan dit artikel over de afkoop van kleine pensioenen

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).