Het handboek voor financiën

Als miljonair met pensioen, ook jij kan het

De titel komt rechtstreeks uit een clickbait campagne die een scammer zou kunnen gebruiken. Het is alleen geen scam. In dit artikel behandelen we waarom miljonair worden helemaal niet zo moeilijk is als je denkt. Met een beperkte consistente investering van €250 per maand, ben jij miljonair op je pensioenleeftijd.

Hoe? Met de kracht van rente op rente (compound interest) en een hele hoop tijd. Weet je al wat rente op rent inhoudt, sla de uitleg dan over en ga direct naar “De rekensom”.

Rente op rente

Rente op rente heeft niet voor niets de bijnaam: “Het 8e wereldwonder”. Het is enorm krachtig om geld op zichzelf te laten renderen.

Het werkt zo: Stel dat je jaarlijks 5% rente krijgt op je spaarpot van €1000. Het eerste jaar ontvang je €50 aan rente. Hierdoor is je saldo van je spaarpot €1050 groot. In het jaar daarom ontvang je weer je 5% rente. Echter krijg je nu €52,50 aan rente. Je krijgt namelijk ook rente over het bedrag wat je vorig jaar als rente hebt ontvangen.

In jaar 5 betekent dit dat je €60,77 aan rente ontvangt. In jaar 47 ontvang je €471,73. Dus zonder dat je ook maar ooit een cent bijgelegd hebt, ontvang je in jaar 47 bijna de helft van je originele bedrag aan rente.

De rekensom naar een miljoen

Wanneer men aan een miljoen denkt, lijkt dit een immens groot bedrag waar je alleen zou kunnen komen door een succesvol eigen bedrijf of het winnen van de loterij. Maar wat nu als ik je vertel dat het enige wat je hoeft te doen om miljonair te worden, is €250 elke maand besparen.

Dat klopt. Het enige wat je hoeft te doen om je pensioen in te gaan met een miljoen, is elke maand €250 opzij zetten. Als je elke maand vanaf je 20e levensjaar tot aan je 67e levensjaar €250 opzij zet en dit investeert, zul je op je 67e €1.018.973,93 aan vermogen hebben.

We rekenen hier met een rendementspercentage van 7%. Dit is een geschat aandelenrendement, gecorrigeerd voor inflatie.

Als je me niet gelooft, zoek op google naar een investment calculator en zet de gegevens er in en druk op berekenen. Je zult zien dat maandelijks €250 echt alles is wat je nodig hebt om miljonair te worden.

De boodschap van de berekening

Voordat je gelijk bezwaar maakt tegen deze rekensom, door bijvoorbeeld te zeggen dat je geen €250 kan missen elke maand, of dat je al wat ouder bent dan 20, sta heel even stil bij de rekensom.

Het gaat natuurlijk niet om deze specifieke rekensom van €250, een miljoen en 47 jaar. Waar het om gaat is dat je met een heel klein maandelijks bedrag en een lange tijdshorizon een fortuin kan opbouwen voor jou, je echtgenoot, je kinderen, andere geliefden of een goed doel. Al kun je maar €150 per maand missen, dan levert dit je alsnog een prachtig bedrag op van €611.384,36 bij een beleggingshorizon van 47 jaar.

Deze fantastische bedragen zijn alleen mogelijk door de waarde van tijd waarin het fenomeen van rente op rente zich kan manifesteren. Dit kan je goed zien als we de beleggingshorizon verkleinen met 10 jaar. In plaats van €1.018.973,93 is het eindtotaal nog maar €496.256,12!

Een verkorting van de beleggingshorizon met 10 jaar doet het eindtotaal halveren. Die 10 jaar eerder beginnen, doet het eindtotaal verdubbelen.

De waarde van tijd is zo immens groot, dat je het je bijna niet kan beseffen. Begin daarom zo snel mogelijk met vermogensopbouw.

Je toekomstige zelf zal je enorm bedanken

Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Kijk eens rond op deze blog onder de categorie ‘Beleggen’.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).