Het handboek voor financiën

Alles wat je moet weten over de verhoging van de DUO-rente

Op dinsdag 11 oktober heeft de eerste kamer de petitie ‘Stop de rente’ in ontvangst genomen. Echter, het is niet zeker dat deze petitie gaat slagen. De rente is overal ter wereld aan het stijgen, en dit betekent dat de rente op studieleningen ook omhoog gaat. Veel studenten zitten met zorgen en met vragen.

In dit artikel behandelen we wat een rentestijging op je DUO-lening voor jou betekent.

Waarom stijgt de rente precies?

Om te begrijpen waarom de rente stijgt, moet je weten dat de rente op een studielening gekoppeld is aan de rente op een Nederlandse staatsobligatie van 5 jaar. De rente op staatsobligaties geeft weer hoeveel geld het de Nederlandse overheid kost om geld te lenen.

Toen de DUO-lening in het leven is geroepen is besloten om de rente hierop te koppelen aan deze rente. Als de Nederlandse overheid goedkoop kan lenen, dan kunnen studenten ook goedkoop lenen en vice versa.

Tot nu toe was de rente op de Nederlandse staatsobligaties 0% of lager. Hierdoor was de rente op DUO-leningen ook 0%, maar omdat we recentelijk veel inflatie zien zijn de centrale banken de rentes aan het verhogen om de toenemende inflatie in te dammen. Hierdoor stijgen ook de rentes op staatsobligaties en daarmee dus de rente op jouw DUO-lening.

Met hoeveel procent stijgt de rente?

Omdat de DUO-lening gekoppeld is aan de Nederlandse staatsobligatie is de stijging in rente afhankelijk van hoeveel procent rente er op de Nederlandse staatsobligatie rust. Het FD berekende dat dit volgend jaar zo’n 0,4% zal zijn.

Voor MBO studenten zou de rentestijging nog forser zijn met 1,6%, aldus het FD.

Hou er erachter rekening mee dat dit prognoses zijn, en dat de overheid (die het beslist) nog niets heeft laten weten. De rente op de studieleningen zouden kunnen stijgen zoals de prognoses van het FD, maar het zijn en blijven prognoses.

Weten we zeker dat de rente gaat stijgen?

Nee, het is nog niet zeker of de rente op jouw studielening omhoog gaat. Er wordt gezegd dat de rente op je studielening omhoog gaat omdat deze rente gekoppeld is aan de staatsobligatie en de rente van de staatsobligatie hoogstwaarschijnlijk omhoog gaat.

Het verhogen van de rente is echter een politieke keuze die aan de overheid is om te maken. Op dit moment heeft overheid nog niets laten weten over de verhoging. Dat betekent dat alle mogelijk verhoging op dit moment nog speculatie zijn. De speculatie is niet geheel onterecht gezien de koppeling tussen de DUO-rente en de Nederlandse staatsobligatie, maar de keuze is aan de politiek.

Hoeveel gaat de rentestijging mij kosten?

De rentestijging die de prognose van het FD liet zien voor 2023 was een stijging van 0,4%. Hierdoor zou de rente op 0,4% uitkomen.

Hoewel 0,4% uiteraard meer is dan 0%, is het een zeer lichte stijging. De gemiddelde studieschuld in Nederland is zo’n €20.000 euro. Als je een studieschuld hebt van €20.000, betekent dit dat je op jaarbasis €80 aan rente betaalt bovenop je aflossing.

Per maand betaal je dus met een studieschuld van €20.000 door deze rentestijging ~€6,66 extra per maand aan aflossing.

Al met al lijkt me dit nog geen reden voor abrupte paniek, en het rentepercentage is nog altijd zeer voordelig als je het vergelijkt met persoonlijke leningen of kredieten.

Ik beleg met mijn studielening. Wat betekent de rentestijging voor mij?

Enkelen van mijn lezers beleggen met hun studielening. Ik hoop ten eerste dat je dit op een verstandige manier doet zoals ik dit op de blog heb beschreven door te beleggen in wereldwijd gespreide aandelen en obligatiefondsen met lage kosten.

De rentestijging zal als het goed is voor jou niet zo heel veel uitmaken. Het rendement op een aandelenportefeuille of een aandelen- en obligatieportefeuille is op de lange termijn meer dan 0,4%. Dit betekent dat het nog steeds zeer aantrekkelijk is om je DUO-lening te gebruiken om te beleggen in de kapitaalmarkten.

Als je voor de lange termijn aan het beleggen bent en belegt in een gespreide porteuille met lage kosten, is er iets aan het handje en zou ik je vooral aanraden om lekker te blijven beleggen.

Conclusie

Hoewel de rente misschien gaat stijgen, is er naar mijns inziens nog geen reden tot grote paniek. Het is nog zeker of de rente echt gaat stijgen omdat het uiteindelijk een politieke keuze betreft en zelfs als hij zou stijgen is de stijging volgens de prognoses zeer miniem.

Voor de personen die beleggen met hun DUO-lening is er al helemaal geen man overboord, want de rendementen op lange termijn voor een reguliere verstandige portefeuille zijn op de lange termijn nog steeds een flink stuk meer dan de geprognotiseerde rente.

Ik zou heel graag van jullie willen horen!

  • Hebben jullie zorgen om de potentieël stijgende renten?
  • Vinden jullie het terecht dat de rente omhoog gaat?
  • Gaan jullie iets anders doen naar aanleiding van de stijgende rente?

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).