Het handboek voor financiën

DeGiro Kernselectie: Alles wat je moet weten

De DeGiro kernselectie is het grootste voordeel van beleggen bij DeGiro. In dit artikel behandelen we de kernselectie van DeGiro in detail, zodat jij optimaal gebruik kan maken van de kernselectie om gratis, of zo goedkoop mogelijk te beleggen.

Voordat we de diepte in duiken is het belangrijk om even in woorden uit te drukken wat de kernselectie is en waarom het belangrijk is om de regeling van top tot teen te kennen.

De DeGiro kernselectie

De kernselectie is een selectie van ETF’s die bij DeGiro gratis (dat wil zeggen: zonder transactiekosten) aangeschaft of verkocht kunnen worden als aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

Deze regeling is enorm gunstig voor passieve beleggers. Door de kernselectie kan een passieve belegger namelijk elke maand gratis ETF’s aankopen die onder de kernselectie vallen. Dat brengt ons bij de eerste voorwaarde om gebruik te mogen maken van de regeling: De ETF moet in de kernselectie zitten.

Welke ETF’s vallen onder de DeGiro kernselectie?

Flink wat ETF’s. Te veel om hier neer te zetten. Ze zijn te bekijken in het document van DeGiro, welke je hier kan vinden. Ik zal de in mijn opinie meest relevante hier tonen.

  • VWRL (Kosten: 0,22%/jaar). Dit is een ETF die de 98% van de aandelenmarkt volgt via de FTSE All-World index.
  • VWCE (Kosten: 0,22%/jaar) Dit is dezelfde ETF als VWRL, maar deze herbelegt het dividend automatisch.
  • VUSA (Kosten: 0,07%/jaar). Dit is een ETF die de S&P500 volgt, een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.
  • WRD (Kosten: 0,15%/jaar). Dit is een ETF die 85% van de gehele aandelenmarkt volgt via de MSCI World index.
  • VUTY (Kosten: 0,12%/jaar) Dit is een ETF die de US staatsobligatiemarkt volgt via de Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond index

Er zijn zoals gezegd nog veel meer ETF’s die in de kernselectie vallen. Kijk vooral eens rond als je nieuwsgierig bent. Anders kom je met bovenstaande ETF’s een heel eind.

Eenmaal per kalendermaand

Met de kernselectie regeling mag je eenmaal per kalendermaand zonder transactiekosten de ETF van de kernselectie kopen of verkopen. Het maakt hierbij niet uit voor hoeveel geld je koopt of verkoopt. Hiernaast geldt de gratis transactie per ETF.

Voorbeeld: Laurens wil graag €500 aan VWRL kopen, en €1000 aan VUSA verkopen. Op 15 januari koop hij €500 aan VWRL. Vervolgens verkoopt hij op 19 januari €1000 aan VUSA. Beide transacties zijn zonder transactiekosten.

In principe kun je hiermee al gratis in ETF’s beleggen bij DeGiro. Je koopt eenmaal per maand je ETF(‘s) van de kernselectie aan, en je zal nooit kosten betalen. Echter, het is ook mogelijk om een tweede keer per maand gratis aan te kopen of te verkopen van dezelfde ETF. Dit leggen we uit.

Extra gratis transacties per maand

Hier begint het iets ingewikkelder te worden. DeGiro staat je toe om nog meer extra gratis transacties te doen per kalendermaand als ook aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Alle voorgaande transacties van die maand in die ETF waren zonder transactiekosten
  • De transactie heeft een waarde van 1000EUR/USD of meer.
  • De transactie heeft dezelfde richting (koop/verkoop) als alle andere transacties van die ETF in die kalendermaand

Net zoals bij de eerste gratis transactie per maand, kan je per ETF gebruik maken van de gratis transacties.

Voorbeeld: Laurens wil nog meer VWRL kopen, en nog meer VUSA verkopen. Hij koopt op 20 januari €1200 aan VWRL en verkoopt €2000 aan VUSA. Vervolgens koopt hij op 27 januari nog eens €3000 aan VWRL. Op 30 januari verkoopt hij nog eens €1900 aan VUSA. Laurens betaalt over al deze transactie geen transactiekosten.

Hier nog wat voorbeelden van DeGiro zelf:

degiro kernselectie

Wanneer er aan de voorwaarden voldaan blijft worden, kan men dus onbeperkt gratis ETF’s aankopen.

Ik hoop dat de regeling omtrent de DeGiro kernselectie duidelijker voor je is. Klaar om te gaan beleggen? Lees dan dit artikel voor een volledige handleiding over beginnen met beleggen.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).