De Financiële Student

Het handboek voor financiën

Beginnen met beleggen: Alles wat je moet weten

De vraag die veruit het meeste gesteld wordt aan mij is: “Hoe begin ik met beleggen?”. In deze volledige handleiding neem ik je mee in de wondere wereld van beleggen. We gaan van A tot Z kijken hoe beleggen werkt, en aan het einde van deze artikelen ben jij helemaal klaar om te beginnen met beleggen.

Beginnen met beleggen: Opbouw

We gaan alle onderwerpen behandelen die nodig zijn om je wegwijs te maken in het beleggen. Deze onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Introductie tot beleggingsinstrumenten (Aandelen, obligaties, ETF’s)
  • Waarom gaat de markt altijd omhoog?
  • Passief en Actief beleggen
  • Ga ik zelf beleggen, of laat ik het voor me doen? (Broker vs. Vermogensbeheerder)
  • Wanneer en hoe lang moet ik beleggen?
  • Waar moet ik in beleggen?
  • Conclusie en voetnoten

Leeswijzer

Dit artikel is een volledige handleiding voor het beginnen met beleggen. Aan de hand van een reeks artikelen zal alles behandeld worden wat je moet weten om te beginnen met beleggen. Het is aangeraden om alle artikelen waar naar verwezen wordt in dit artikel, tezamen met alle tussenstukjes, te lezen.

Alle artikelen waar naar verwezen wordt openen in een nieuw tabblad, na het lezen van het artikel kan je hem sluiten en weer terugkeren naar dit artikel en verder lezen, net zolang tot je de handleiding helemaal voltooid hebt.

Voor nu wens ik je veel leesplezier.

Beginnen met beleggen

Beleggen is spannend. Als we denken aan investeren en beleggen, denken we aan mannen in pak die op beursvloeren rondrennen, aandelen van grote bedrijven en TV-programma’s met ‘experts’ die hun mening delen terwijl er rode en groene cijfers verversen op het scherm.

beginnen met beleggen
Beeld van de New York Stock Exchange

Ik ben hier om je te vertellen dat beleggen niet ingewikkeld is, en dat dat beeld dat je in je hoofd hebt, niet beleggen is. Dat is media-hype en kijkcijfers. Beleggen is in realiteit best eenvoudig, en toegankelijk voor iedereen. Lees verder om te beginnen met beleggen.

Beleggen is in essentie niet meer dan producten kopen, net zoals je bijvoorbeeld een nieuwe broek koopt. Wat je koopt zijn echter geen consumentenproducten, maar beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties of ETF’s.

Beleggingsproducten

Schrik niet als je de laatstgenoemde termen niet kent. Het eerste punt op de agenda is het uitleggen van deze beleggingsproducten aan je. Lees de artikelen hieronder om bekend te worden met de specifieke beleggingsproducten.

Nadat je kennis hebt gemaakt met de verschillende basis beleggingsproducten is het raadzaam om te weten hoe je gaat beleggen. Alvorens we dit gaan bespreken: waarom beleggen we eigenlijk? We willen rendement, en we weten dat rendement te halen valt door te beleggen. Op lange termijn kunnen we namelijk veel rendement halen, omdat de aandelenmarkt op termijn stijgt.

Wellicht heb je wel eens iemand horen brabbelen over dat de markt altijd omhoog gaat, of dat je door beleggen rijk wordt, maar is dat eigenlijk wel zo? Gaat de markt altijd omhoog?

Als we weten waarom we willen beleggen, wat voor rendement het oplevert en waarom de markt op de lange termijn stijgt, kunnen we na gaan denken hoe we gaan beleggen. Binnen het beleggen zijn er eigenlijk twee stromen. Je kan actief beleggen, of je kan passief beleggen.

Actief vs. Passief

Een voorbeeld van actief beleggen is beleggen in zelfgekozen individuele aandelen. Deze vorm van beleggen is risicovoller. Het betekent dat je het erg goed kan doen, maar ook zo slecht dat je alles verliest. Daar komt bij kijken dat als je een kans wil maken om dit goed te doen, je erg veel aandacht en tijd moet investeren om de juiste aandelen te selecteren. Dit is niet aan te raden als je wil beginnen met beleggen

Passief beleggen omvat het kopen van een ETF die het rendement van de gehele markt probeert te kopiëren, gemiddeld zo’n 7% per jaar bij een lange termijn horizon.

Ik raad iedereen aan om een vorm van passief beleggen te kiezen. Met de aanpak ben je er zeker van dat je op lange termijn een rendement maakt, met vrijwel geen risico. Dit brengt ons bij de volgende keuze: Wil je je geld zelf beleggen op een passieve manier, of wil je er echt geen omkijken naar hebben en het door iemand anders laten doen?

Broker vs. Vermogensbeheerder

Wanneer je je kiest voor een vermogensbeheerder, is dit bijna het einde van het verhaal. Je kiest een risicoprofiel voor jezelf en stelt een bedrag in wat je maandelijks bij gaat leggen. Dit laatste is essentieel. Wat je wil doen is een beleggingshorzion vaststellen, elke maand inleggen met en vast bedrag en niet verkopen tot het einde van je beleggingshorizon. Probeer niet de markt te timen door je geld er uit te halen of door niet je maandelijkse bedrag te storten. Dit leidt hoogstwaarschijnlijk tot slechtere beleggingsresultaten dan elke maand inleggen.

Heb je een beleggingshorizon van 15+ jaar? Kies dan het meest risicovolle profiel bij je vermogensbeheerder en leg maandelijks gedurende deze periode een vast bedrag bij. De kans dat je beleggingen minder waard worden als je voor 15+ jaar in de markt blijft is, als we naar de hele geschiedenis van de markt kijken, 0%.

Als je gekozen hebt voor een vermogensbeheerder, is dit alles wat je nodig hebt om van start te gaan met beleggen en kun je onderstaande alinea’s over brokers en ETF’s kiezen overslaan.

Een broker kiezen

Wanneer je kiest voor een broker wordt het verhaal nog een stukje ingewikkelder, want je broker faciliteert alleen maar het kopen van beleggingsproducten. Jij moet ze zelf uit gaan kiezen!

Voordat we de beleggingsproducten gaan kiezen waar we in kunnen investeren, moeten we eerst nog een broker kiezen. Er zijn veel brokers beschikbaar, Binck, BUX0, eToro, DeGiro en nog vele anderen. Het advies van mij is voor passieve beleggers altijd steevast DeGiro. Bij onze manier van beleggen en productkeuze, is DeGiro de beste broker. Het is namelijk helemaal gratis.

ETF’s kiezen om in te beleggen

Dit laatste komt door het beleggingsproduct waar we in gaan beleggen. We gaan investeren in een breed gespreid aandelenfonds middels een ETF. De keuze van ons zal vallen op VWRL. Waarom? Omdat VWRL ons een goed rendement samen met goede diversificatie geeft.

Naast de voordelen die VWRL heeft, zit VWRL ook nog eens in de kernselectie van DeGiro. Dat houdt simpel gezegd in dat je eenmaal per kalendermaand, dit fonds gratis mag aankopen. Wat dit dus betekent is dat je geen kosten betaalt aan je broker als je maandelijks belegt. Juist, 0%. Niets. De enige kosten die je maakt zijn de kosten van het fonds. In technische termen noemen we dit de TER (Total Expense Ratio). Deze bedragen voor VWRL 0,22% op jaarbasis.

Hierom zal onze keuze vallen op DeGiro als broker, in combinatie met de VWRL ETF. De formule voor mensen die voor een broker kiezen is dus elke maand inloggen op DeGiro, geld storten en vervolgens VWRL aankopen. Dit levert absoluut de meest goedkope manier op om in de markt te beleggen op een gediversifieerde manier.

Slotwoord

Beleggen is de meest krachtige manier om je vermogen op te bouwen. Het gaat gepaard met veel volatiliteit. Je zult dus je aandelenportefeuille soms met 30% zien zakken, om de jaren erna weer 40% te zien appreciëren. In dit artikel heb je geleerd hoe je beleggingen moet aankopen. Het moeilijke aan beleggen is niet het aankopen, maar het niet verkopen als het slecht gaat.

Beleggen is 10% simpele wiskunde, en 90% psychologie.

Wat je ook doet, begin zo vroeg mogelijk met beleggen. Des te vroeger je kan profiteren van het rente-op-rente effect.

Ik hoop dat dit artikel je op weg heeft geholpen met beleggen. Echter, het is aan te raden om zo veel mogelijk te lezen over beleggen. Kijk gerust eens rond op de blog. Hier vind je nog veel meer artikelen over beleggen.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).