Het handboek voor financiën

Alles wat je moet weten over VWRL

Wanneer je in de wereld van persoonlijke financiën duikt en leest over zelf beleggen in ETF’s, zal je dit fonds vaak voorbij zien komen. Ook op deze blog wordt veelvuldig gesproken over VWRL. Wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan VWRL? Daarnaast wellicht een nog fundamentelere vraag: Wat is VWRL eigenlijk?

VWRL is de ’ticker’ (de afkorting) van het ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Distributing’ fonds. Dit is een indexfonds waar men in kan beleggen, middels een ETF.

Beleggingsdoel

Het fonds heeft indirect als doel om de de waardestijging van de gehele aandelenmarkt op wereldniveau te volgen. Als we kijken naar de gehele geschiedenis, is collectieve waarde van de aandelenmarkt op wereldniveau altijd aan het stijgen op de lange termijn.

Om van deze waardestijging mee te genieten, koopt het fonds aandelen van bedrijven over de hele wereld. En niet van een paar bedrijven, maar van maar liefst 3449 verschillende bedrijven over de hele wereld. Deze bedrijven selecteert het fonds niet zelf. De bedrijven worden geselecteerd door een index.

Onderliggende index

VWRL baseert zijn holdings op een index. Deze index is de FTSE All-World Index. De FTSE All-World index is een index welke tracht om de totale marktcapitalisatie te omvatten. Dit houdt in dat de FTSE All-World index probeert om een weerspiegeling te zijn van de gehele aandelenmarkt. Volgens eigen documentatie omvat de index 98% van de gehele aandelenmarkt[1].

VWRL beslist aan de hand van deze index welke aandelen het fonds koopt. Sterker nog, het is een (nagenoeg) exacte kopie van de index. Alles wat er in de index zit, koopt het fonds ook. Alles wat uit de index wordt gehaald, verkoopt het fonds. Zit er in plaats van de eerdere 2% Apple, nu nog maar 1,8% Apple in de index? Dan verkoopt het fonds die 0,2% Apple ook.

Dit noemen we passief investeren en is de reden waarom beleggen in VWRL zo veel goedkoper is dan in bijvoorbeeld actief beheerde fondsen. Bij actief beheerde fondsen betalen de investeerders in het fonds iemand die de aandelen zelf uitkiest.

Bij passieve fondsen koopt en verkoopt de computer de aandelen op basis van een index.

Kosten

Allemaal leuk en aardig dat het goedkoper is, maar voor niets gaat de zon op. Hoeveel is het goedkoper, en wat kost het dan wel?

VWRL heeft een TER (Total Expense Ratio) van 0,22% per jaar (op moment van schrijven in januari 2021). Dit betekent dat je 0,22% per jaar aan kosten kwijt bent. De 0,22% wordt berekend over je gehele vermogen, belegd in VWRL.

Gemiddeld rendement

In de periode van 2005 tot december 2020 heeft VWRL een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,33% behaald[2]. Dit is relatief hoog als we het met een gemiddeld jaarlijks rendement van de aandelenmarkt in de gehele geschiedenis vergelijken. Helaas hebben we geen data van voor 2005 van deze index, waardoor het mogelijk is dat onze sample size te klein is en we daarom een te hoog gemiddeld rendement weerspiegelen.

In mijn opinie kunnen we met VWRL rekenen op een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Dit is het gemiddeld jaarlijks rendement van de aandelenmarkt.

Diversificatie

Wanneer we beleggen is het belangrijk om diversificatie te hebben. Diversificatie houdt in dat je in heel veel verschillende dingen belegt, als er dan iets een keer naar €0 gaat (een bedrijf gaat failliet), maakt dat niet uit omdat je nog heel veel andere beleggingen hebt.

VWRL belegt zoals gezegd in 3449 bedrijven. Dit is voldoende diversificatie om er niets van de te voelen als er een keertje een bedrijf failliet gaat of het minder goed doet. VWRL is hierom een goede keuze voor diversificatie op de aandelenmarkt.

Kernselectie

Een van de redenen waarom VWRL zo populair is in de personal finance gemeenschap is vanwege de combinatie met DeGiro. VWRL zit in de kernselectie van DeGiro waardoor het aangekocht kan worden zónder kosten, eenmaal per kalendermaand. Dit betekent dat de enige kosten die je hebt aan VWRL de 0,22% jaarlijkse kosten zijn.

Alle informatie op een rijtje

Tot slot nog even alle informatie op een rijtje:

Volledige naam: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Distributing

Kosten: 0,22% op jaarbasis

Dividend: Ja, elk kwartaal uitgekeerd. Op jaarbasis 2,1% dividend.

Aantal aandelen: 3449.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).