Het handboek voor financiën

Afbouw hypotheekrenteaftrek: Alles wat je moet weten

Maar liefst 70% van de Nederlanders heeft een eigen woning. Ik zou mijn hand er echter voor in het vuur willen steken dat veel van deze mensen niet weten hoe de hypotheekrente precies in elkaar steekt. Ben jij op de hoogte van alle ins- en outs van de hypotheekrenteaftrek en het feit dat deze afgebouwd is in de laatste jaren?

De hypotheekrenteaftrek is in de jaren 2014 tot en met 2023 geleidelijk afgebouwd. Door deze afbouw van de hypotheekrenteaftrek kun je slechts tegen een beperkt percentage jouw hypotheekrente aftrekken. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

De hypotheekrenteaftrek in het kort

Een korte recap van de hypotheekrente: De hypotheekrenteaftrekregeling is een regeling waarbij je de rente die je betaalt op je hypotheek mag aftrekken van je inkomensbelasting in box 1. Daardoor betaalt de belastingdienst in feite een beetje mee aan de rente op jouw hypotheek.

Voorbeeld:
In 2022 is het verrekenpercentage 40%.

Lucia heeft €2000 aan hypotheekrente betaald in 2022. Hierdoor krijgt zij €2000 * 40% = €800 terug van de belastingdienst.

De hypotheekrente aftrek bestaat om eigenwoningbezit te stimuleren. Eigenwoningbezit is namelijk voor veel mensen een ongemerkt spaarpotje, en de overheid ziet graag dat je spaart voor later. Toch heeft de overheid de regeling iets ingeperkt en minder voordelig gemaakt. Maar hoe zit dat eigenlijk precies?

De afbouw van de hypotheekrenteaftrek sinds 2014

Sinds 2014 heeft de overheid de hypotheekrenteaftrek geleidelijk aan afgebouwd. Voor 2014 kon je je hypotheekrente aftrekken tegen het voor jou geldende box 1 tarief.

Dat betekent dat als je een heel hoog inkomen had en dus ook een hoog percentage aan belasting betaalde, zoals bijvoorbeeld 50%, je de hypotheekrente af kon trekken tegen een percentage van 50%. Dit zorgde ervoor dat hoge inkomens die in de hoogste belastingschijf vielen meer aftrek konden genieten dan mensen in lage belastingschijven.

Door de afbouw van dehypotheekrenteaftrek wil de overheid het percentage waartegen je maximaal mag aftrekken gelijktrekken met de eerste belastingschijf. Hierdoor wordt het voordeel van de hogere inkomens weggehaald en gelijkgetrokken met mensen in de eerste belastingschijf.

Het nieuwe percentage waartegen je maximaal je hypotheekrente mag aftrekken is in 2023 36,93%.

Ook eenmalige kosten onderhevig aan afbouwpercentage

Het nieuwe percentage geldt niet alleen voor de hypotheekrente, maar ook voor andere eenmalige kosten zoals notariskosten en kosten an hypotheekadvies. Ook deze kosten mag je slechts tegen het nieuwe maximale percentage aftrekken.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).