Het handboek voor financiën

Aanmerkelijk belang: Wat is de meetrekregeling?

Wanneer je aanmerkelijk belang hebt in een bedrijf, worden je inkomsten vanuit dit belang niet in box 3 maar in box 2 belast. Dit is het geval als je minimaal 5% van de aandelen in een bedrijf bezit. In situaties waarin je geen aanmerkelijk belang hebt (<5%), kan je toch een aanmerkelijk belang hebben als je ouders, kinderen of kleinkinderen wél een aanmerkelijk belang hebben.

Dat heet de meetrekregeling. Als je ouders, kinderen of kleinkinderen een aanmerkelijk belang hebben en jij van hetzelfde bedrijf aandelen bezit, heb jij ook automatisch een aanmerkelijk belang.

Hoe werkt de meetrekregeling?

De meetrekregeling ziet erop toe dat alle familieleden in rechte lijn ook ‘meegetrokken’ worden in het aanmerlijk belang als een familielid in directe lijn meer dan 5% van de aandelen in een bedrijf bezit.

Voorbeeld:

Je oma heeft een 55% aandelenbelang in het familiebedrijf Van Beek Auto’s B.V. Zij heeft dus een aanmerkelijk belang omdat ze meer dan 5% van de aandelen van Van Beek Auto’s B.V. bezit. Jij bezit 4% van de aandelen van Van Beek Auto’s B.V. Hoewel jij niet meer dan 5% aandelen bezit in het bedrijf wordt jouw belang toch als aanmerlijk belang gezien vanwege de meetrekregeling.

Jij wordt ‘meegetrokken’ met het aanmerkelijk belang van je oma.

De meetrekregeling is geregeld in artikel 4 lid 10 van de Wet IB 2001. De wettekst luidt als volgt:

De tot het vermogen van de belastingplichtige behorende aandelen in of winstbewijzen van een vennootschap waarin hij geen, maar zijn partner of een van de bloed- of aanverwanten in de rechte lijn van de belastingplichtige of zijn partner wel een aanmerkelijk belang heeft, behoren voor de belastingplichtige tot een aanmerkelijk belang.

Tellen broers en zussen voor de meetrekregeling?

Bloed- of aanverwanten in de rechte lijn vallen onder de meetrekregeling. Hieronder vallen ouders, kinderen en kleinkinderen van jou of je (fiscaal)partner. Andere familieleden zoals broers, zussen, tantes, ooms, neefjes en nichtjes vallen niet onder de meetrekregeling.

Voorbeeld:

Je broer heeft een aanmerkelijk belang in Pindafabiek Nootje B.V. Hij bezit namelijk 80% van de aandelen. Jij bezit 4,5% van de aandelen in Pindafabiek Nootje B.V. In dit geval heb jij geen aanmerkelijk belang omdat je niet meer dan 5% van de aandelen bezit en de meetrekregeling is niet van toepassing op jou en je broer.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

2 reacties

 1. Hi Roy,

  I read your articles, and morre specifcally I was looking for information on “Meetrekregeling”, as i was struct with a situation.
  I am 100% shareholder of a company, and my wife works as administrative assistant. for 32 hours/week.
  Until now, she was drawaing a salary of 19200/year, but my book keeper all of sudden changed her salary to be equal to DGA. So i was investgating how does it the meetrekregeling affect the salary of my wife.
  It would be very kind of you If could give me some time on the phone over this sitaution.

  Kind Regardss
  Inamur
  +31-634918854

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).